• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Približite knjige vašem detetu: Pričajte o sopstvenom iskustvu i povežite se sa likovima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ispričajte radnju u sažetim rečenicama, a potom se osvrnite na deo koji ste najviše povezali sa svojim životom

  • 0
knjiga, dete, čitanje detetu, dete čita Foto:Shutterstock

Mnogi roditelji su svesni važnosti čitanja detetu, ali ta navika uglavnom izbledi ubrzo nakon što deca nauče sama da čitaju. Iako je to prvobitni motiv, postoji jedan dublji -  stvoriti detetu ljubav prema književnosti, kako bi mu se izoštrio intelekt, produbila mašta i proširio vokabular.

Prvi i osnovni savet kako da svoje dete "upletete" u svet knjiga jeste da ne čitate njima, već da čitate zajedno sa njima. Ovo pravilo, koje psiholozi i defektolozi sve više propagiraju, postaje opšte poznato u svetu roditeljstva, prenosi "Scholastic". Ali, da li je to dovoljno da bi dete u kasnijim godinama razvoja, pa i u odraslom dobu, postalo i ostalo ljubitelj knjiga?

Zapamtite, priču o knjigama možete da započnete apsolutno u bilo kom trenutku, bilo da prekrajućujete vreme čekajući autobus ili večerate zajedno sa svojim detetom.

Knjige mogu da izazovu jaka osećanja koja treba podeliti. Odličan način za početak je da vi započnete priču o nekoj knjizi koja vas je fascinirala. Budite transparentni. Ispričajte radnju u sažetim rečenicama, a potom se osvrnite na deo koji ste najviše povezali sa svojim životom (dobra aluzija je detinjstvo ili prošlost jer to deca uvek više interesuje od roditeljske sadašnjosti koja im deluje "dosadno"); objasnite koji lik vas je inspirisao, koji zgrozio, a sa kojim ste najviše rezonovali.

Potom podstaknite dete da uradi isto. Čak i ukoliko čita lektiru za koju nije zainteresovan, podstaknite intrigu tako što ćete ga ispitivati o njegovim utiscima, ma koliko isti delovali malo.

Kako biste vi uredili kraj, a kako vaše dete? Napravite dobru interakciju i budite uvereni da će vaše dete ubrzo samo poželeti da istražuje magični svet književnosti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako naučiti dete da čita?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica