• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Nakon što je izgubila 57 kilograma, sada uči kako da ne bude "badem-mama"

M. M.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Da li ste čuli za ovaj termin?

  • 0
Amanda Rakoczy Printskrin: TikTok/helloamandaleigh

Amanda Rakoci je svega osam godina kada je njena majka počela da je odvodi na sastanke grupa podrške za gubitak težine.

Iako zvuči neverovatno da neko vodi dete u ravoju na takve sastanke, Rakoci kaže, da je njena maja bila "dobronamerna badem-mama".

- Odrasla sam u domaćinstvu u kojem kada bi izašli na večeru, ja sam morala da uzimam salate sa krutonima i prelivom sa strane, dok bi moja sestra, koja je bila mršava, dobijala rebarca i pomfrit - prenosi danas ova tridesetčetvorogodišnjakinja za "TODAY.com".

Termin "badem-mama" postao je viralan na društvenim mrežama ranije ove godine, delimično zahvaljujući komentaru Jolande Hadid u serijalu "Prave domaćica sa Beverli Hilsa". Ona je, prema starom klipu iz ove emisije tokom poziva svoje tada 14-godišnje ćerke, supermodela Gigi Hadid koja joj se požalila da se oseća veoma slabo jer je pojela samo, otprilike "pola badema", dala savet svojoj ćerki: "Uzmi par badema i dobro ih sažvaći".

Od tada se izraz "badem-mama" skoro uvek koristi kao opis osobe koja kritikovuje, pa i ugrožava. sebe i svoju porodicu lošom ili nedovoljnom ishranom. Termin se često koristi u šali i hiperbolično kada se opisuje roditelj opsednut zdravom ishranom.

Pedijatar i stručnjak za gojasnost u detinjstvu, dr Karla Lester, objašnjava da je "badem-majka" obično "zaglavljena u kulturi ishrane" i da je verovatno odrasla slušajući fraze kao što su "jedan tren u ustima, ceo život na bokovima" ili "nisi gladna, dosadno ti je".

Rakoci, koja kaže da nije ljuta na svoje roditelje što su je strogo kontrolisali šta jede, ipak je, sa druge strane, odlučna da stvari drugačije radi sa sopstvenom decom. Takođe želi da edukuje i druge roditelje kako da se oduče od toksičnih uverenja i izjava kao što su "ugljeni hidrati su loši".

U nedavnom video snimku na TikTok-u, Rakoci, koja kaže da je pronašla "slobodu ishrane", ponudila je savete kako da budete anti "badem-mama".

- Imala sam veliku težinu i mislim da (moji roditelji) nisu znali kako da se nose sa tom situacijom - otkriva ona: - Sećam se da je moj pedijatar preporučio različite dijete i da je moj tata rekao: "Mora da se šališ?" Ali poslušali su doktora, pa sam otišla na dijetu.

@helloamandaleigh how i am teaching my kids food freedom! #antidiet #antidietculture #antialmondmom #almondmom #motherhood #motherhoodunplugged #momsoftiktok #momsover30 #foodfreedom #feedingtoddlers #feedingtime #foodneutrality #fatliberation #bodypositivity #helloamandaleigh ♬ original sound - Amanda | Mid Size Style Inspo

Studije pokazuju da ograničenja u ishrani mogu da imaju suprotne rezultate od očekivanih, a kako kaže Rakoci - takvo je bilo njeno iskustvo.

- Dovlačila sam i krila sam hranu i jela neprestano - priseća se Rakoci: - Kada sam imao pristup određenoj hrani, prejela bih se jer sam želeo da je imam što više. Bilo me je toliko sramota oko hrane.

Do 27 godina, Rakoci, koji je visok 177 centimetra, bila je teška 136 kilograma. Kasnije joj je dijagnostikovan sindrom policističnih jajnika (PCOS). PCOS je krovni izraz za hormonski poremećaj, koji može izazvati insulinsku rezistenciju, povećanje telesne težine i neredovne menstruacije kod žena. Ona je uz pomoće leka za lečenje dijabetesa tipa 2, uspela da izgubi 57 kilograma.

Međutim, ona insistira da se to ne naziva "pobedom", bar ne pred njenim četvorogodišnjim sinom i trogodišnjom ćerkom. U Rakocijinom TikTok video snimku pod nazivom "anti badem-mama", ona je podelila kako pomaže svojoj deci da razviju zdrav odnos prema hrani i okončavaju ciklus generacijske traume od dijeta. (Rakoci kaže da je njena baka stalno pričala o težini od 49 kilograma na dan svog venčanja.)

- Pod brojem jedan, ne komentarišemo tela ljudi... Tela su neutralna - navodi Rakoci: - Takođe ne komentarišemo zdravlje ljudi.

Kao primer, Rakoci je ispričala kako je njen otac imao primedbu pred unucima da Deda Mraz mora da ide na dijetu. Rakoci i njen suprug su ga "brzo ispravili" i objasnili da "mi nismo lekar Deda Mraza, nismo svesni njegovog zdravlja i o tome ne odlučujemo mi".

Rakoci takođe pazi da hranu ne koristi kao nagradu za dobro ponašanje, jer ona nema moralnu vrednost. Takođe nećete čuti Rakocijevu da govori o svom telu na negativan način.

- Reći ću da farmerke ili košulja ne pristaju mojim bokovima i telu. Ja menjam odeću, a ne telo - rekla je i dodala da ukoliko njena deca žele "repete", "repete" će i da dobiju: - Poštujemo znake gladi.

Pedijatrijska dijetetičarka Ariele Lebovic, objašnjava da kada roditelji previše ograniče pristup određenoj hrani, to "stvara razmišljanje o oskudici" što može da dovede do "šunjanja i prejedanja".

Rakoci se slaže i kaže da je to istina.

- Moja deca znaju da mogu da jedu sladoled kad god požele sladoled, tako da ne polude. Imaju slobodan pristup kolačićima i granola pločicama - i na kraju ih bacim jer im je istekao rok, jer ih ne pojedu.

Više od jedan od pet adolescenata širom sveta se bori sa poremećajem ishrane. U međuvremenu, istraživanja pokazuju da anksioznost oko imidža tela počinje oko treće godine.

- Nikada ne želim da se moja deca stide oko hrane - ističe Rakoci: - To ne vodi ničemu dobrom.

Video je postao viralan, a komentari još pristižu.

- Hvala što ste ovo podelili! Upravo sam dobila bebu i ne želim da pričam o hrani i telima kao što su to radile moja mama/baka, ali nisam bila sigurna kako - napisala je jedna osoba, dok je druga dodala: - Tačno sam ovako odrastao. Nikada nisam imao nikakvu negativnost prema hrani pre toga.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako da sprečimo gojaznost kod dece

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica