• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Roditelji pitaju: Dete je pobeglo sa scene usred nastupa i ne želi više nikada da glumi. Kako da mu pomognem?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svake nedelje na portalu Ona.rs možete pronaći odgovore stručnjaka na svakodnevna pitanja u vezi sa decom. Pitanja nam šaljite na mejl ona@telegraf.rs

  • 0
Roditelji pitaju Foto: Shutterstock

Kada počnete da shvatate da je vaše dete ima određene talente, da rano dostiže razvojne prekretnice ili poseže za igračkama i radnjama koje još ne biste očekivali da može da razume, osećate se kao da ste dobili na "lutriji roditeljstva".

Ali, naravno, nije tako jednostavno. Podizanje darovitog deteta može biti velika odgovornost. Podržavati ih i osigurati da ostvare svoj puni potencijal može biti teško, jer sve to treba uskladiti sa njihovim redovnim obavezama i na kraju krajeva činjenicom da su to ipak samo deca i da moraju imati normalno detinjstvo.

Mogu biti zainteresovani da napreduju na određenom polju do tinejdžerskog perioda i da onda nastave dalje da se traže. Sve te stvari treba imati u vidu čim odlučite da pomognete detetu da dostigne puni potencijal svog dara i talenta.

Pomognete, a ne forsirate.

Jedna mama nam se obratila jer ima problem sa ćerkom kojoj se dopada gluma, ali se na sceni dogodila čudna situacija.

Dete je na školskoj predstavi imalo blokadu, stalo je usred teksta i pobeglo sa scene. Talentovano je vrlo, ali neće više nikada da nastavi... Šta da radimo?

Jelena Krstić Anđelković, dečiji psiholog, psihoterapeut odgovara na ovo pitanje i pre svega ističe da je potrebno prihvatiti detetovu trenutnu istinu i nežno i postepeno razgovarati i oslobađati dete.

- Ako smo zagledani samo u talenat, a ignorišemo ličnost deteta i trenutne emotivne kapacitete, možemo detetu napraviti nepovratnu štetu. Sigurno je bolje dati primat ovome drugom, pratiti dete i ono kroz šta sada i ovde oseća i prolazi. Dajte mu prostora da obradi svoj "neuspeh", da se "sastavi" posle svog "fijaska". Potrebno je razumeti njegov otpor i nezadovoljstvo povodom javnog nastupa. Nakon toga krenuti sa podrškom ohrabrivanjem uz obavezno praćenje detetovog tempa - jasna je Jelena.

Opustite i relaksirajte dete, ne otežavajte mu već tešku situaciju. Umirite dete - neka zna da se nalazi u sigurnom prostoru gde je u redu pogrešiti, ostvariti "neuspeh". Neka zna da je to normalna situacija, da se dešava i odraslima.

- Posetite psihologa ako roditelj proceni da situacija prevazilazi kapacitete roditelja da reši ovu situaciju. Preporučuje se poseta dečjem psihologu ako ovakvo stanje to dete, uz pomoć roditelja i značajnih drugih ne uspe da prevaziđe - zaključuje naša sagovornica.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako da dete lako savlada strani jezik

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica