• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Finansijska nezavisnost deteta: Kako roditelji uz pomoć banke mogu da je regulišu uz potpunu kontrolu

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

OTP banka prva je banka na tržištu koja je ponudila karticu za tinejdžere od 11 do 18 godina

  • 1
OTP platna kartica za juniore Foto: Promo/OTP banka

Danas je vaspitavanje dece kompleksnije nego u prethodnim decenijama. Mlađim generacijama je sve nadohvat ruke, obavešteni su o svemu, dosta toga im se nudi, pa i kupovina mnogih stvari.

Ulazak predstavnika generacije Z u odraslo doba, koje podrazumeva finansijsku nezavisnost, dovelo je do sve češćih diskusija na temu njihove finansijske pismenosti. Kako istraživanja pokazuju, reč je o generaciji koja ima izraženiji preduzetnički duh od roditelja, a kao prva potpuno digitalna generacija taj obrazac prenela je i na svoje finansijske navike.

Roditelji danas, da bi bili sigurniji u finansijsku sigurnost svoje dece, došli na ideju da deci daju beskontaktnu karticu.

Kako se dolazi do nje?

Izdaje se na zahtev klijenta, odnosno roditelja koji imaju potrebu da maloletnom detetu omoguće korišćenje debitne kartice. OTP banka nudi tu mogućnost.

Vlasnik odnosno korisnik osnovne kartice ne može biti maloletnik, već isključivo roditelj/zakonski zastupnik koji ima ili će imati otvoren paket u OTP banci.

Vođena tendencijom da bude banka za sve klijente, potrebe i generacije, ali i pionir i promoter finansijske pismenosti među mladima, OTP banka prva je banka na tržištu koja je ponudila karticu za tinejdžere od 11 do 18 godina - OTP Mastercard Junior.

Koliko je sigurna kontrola roditelja?

Junior kartica jedinstvena je po tome što ne samo da predstavlja prvu karticu za tinejdžere, već je reč o bankarskom proizvodu koji im daje dovoljno finansijske autonomije, ali i pravu meru kontrole nad trošenjem sredstava roditeljima. Istovremeno, i jednima i drugima omogućeno je jednostavno i potpuno digitalno iskustvo u zajedničkom finansijskom poduhvatu.

Junior kartica za mnoge tinejdžere prva je prilika da se osećaju kao odrasli i to kroz razvijanje i sticanje odgovornog odnosa prema ličnim finansijama. Uz to je i praktična jer dete može da se samostalno bavi troškovima i plaćanjima, ali i online plaćanjem i podizanje novca sa bankomata, dok za sve to vreme roditelj preko aplikacije ima uvid kako njegovo dete koristi karticu, i to u realnom vremenu.

Roditeljima je nadzor dodatno olakšan kroz aplikaciju kroz koje mogu da podešavaju dnevni limit potrošnje i da definišu iznose za podizanje novca na bankomatu, kao i za plaćanje na Internetu ili na POS terminalu.

(Ona.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Mihajlo

    12. decembar 2023. | 13:05

    A tek drzava kada pocne da kontrolise novacnike gradjana....

    Podelite komentar