• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ne podmićujte i ne uslovljavajte decu, to nosi 5 vrsta posledica

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vrlo je važno kako vaspitavate svoje najmlađe

  • 0
176186954 Foto: Shutterstock/didesign021

Kako deca odrastaju, tako je sve teže "zadržati" ih i vaspitavati ih. Neretko se stvar otme kontroli pa deca postanu neposlušna i "na svoju ruku" pa roditelji više ne mogu ništa. Nemaju snage i volje da popravljaju situaciju jer - popravka nema.

Ponekad roditelji izgube strpljenje pa prete deci određenim stvarima ili da ih podmićuju ako nešto ne urade ili ne kažu, a to je, ako pitate stručnjake, pogrešno. Deca ne bi trebalo da se podmićuju, a ako ste shvatili da pribegavate ovomnačinu vaspitanja, ovo su njeni "efekti", piše "Simply rooted family".

1. Ova vrsta discipline prikazuje slabost

Uslovljavanje deteta je pokazatelj da ste slabi na njega i da sebe ne smatrate jakom roditeljskom figurom čim molite. Deca shvataju vaše strahove i slabosti, kada im nudite mito da urade ono što inače treba da urade, onda ih puštate da oni kontrolišu situaciju. Deca treba da nauče da se od njih očekuje da budu slušaoci, a ne zaslužuju nagradu za slušanje pravila.

2. To je super neefikasna metoda

Iako mito i pretnje mogu da deluju kao brži način da naterate decu da slušaju, budite iskreni, to uopšte nije efikasan metod disciplinovanja. Iz primera jednog tate to možemo videti. On je 4-godišnjem sinu tokom privikavanja na nošu rekao da će mu kupiti veliku igračku ako pokuša da sedne na nju, a on je odgovorio da uopšte ne želi veliku igračku.

Budete li ovako postupali, dete će prestati da vas shvata ozbiljno.

Porodica, dete, dilema, razgovor sa roditeljima, sin Foto: Shutterstock

3. Nije praktično na duge staze

U godinama kada se deca razvijaju, male lekcije koje tad nauče praktikovaće i kasnije kroz život. Ako budete ovako postupali, vaše dete će shvatiti da zadatke treba da obavi samo zbog nagrade ili zbog straha.

4. Napravite tabelu zadataka

Istraživanja sugerišu da deca koja obavljaju kućne poslove imaju veće samopoštovanje, odgovornija su i bolje opremljena da se nose sa frustracijom. Kada dete pomaže kod kuće, ono se ponosi novim veštinama i poštuje porodicu i dom.

5. Budite pozitivan uzor

Najbolji način da utičete na ponašanje deteta je da mu date dobar primer. Otvoreno razgovarajte sa detetom kada izgubite živce. Ovo je posebno korisno za stariju decu. Pokažite odgovarajući način da postupite kada stvari ne idu kako treba i kada ste uznemireni. Ostavite to što radite i slušajte svoje dete kada vas nešto pita.

Što više pažnje posvetite detetu, verujte da ćete ga naučiti pravim stvarima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Marija Veljković: Roditelji, slušajte svoj instinkt, niko ne može da zna bolje od vas

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica