• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Roditelji pitaju: Dete (10) zna da svi negde idu za praznike, a mi nećemo. Kako da mu objasnim naše finansije?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svake nedelje na portalu Ona.rs možete pronaći odgovore stručnjaka na svakodnevna pitanja u vezi sa decom. Pitanja nam šaljite na mejl ona@telegraf.rs

  • 1
Roditelji pitaju Foto: Shutterstock

Do drugog ili trećeg razreda, većina dece ima matematičke veštine da počne da uči o novcu. I što ranije počnete da ih podučavate, to bolje. Razgovor o novcu će neminovno postati deo svakodnevnog života. U prodavnici možete razgovarati o tome zašto neke stvari koštaju više od drugih, šta je plata, kako se ona zarađuje - koliko i na osnovu čega i kako od tog rada zavisi cela porodica i vaš finansijski status.

Ova tema zaista ne treba da bude bauk - bolje da nauče od vas šta je zarada, a šta trošenje i kako su te dve stvari u korelaciji. Nemojte dozvoliti da to spoznaju na drugom mestu, gde će steći pogrešan utisak o novcu i tome kako se on kreće. Na primer, ukoliko gledaju sadržaj raznih influensera, mogu steći utisak da je novac neka neograničena stvar, da se brzo i lako zarađuje i da je u redu trošiti ga na sve želje i hireve.

Imate priliku da budete pozitivan primer u njihovim životima, pa je nemojte propustiti i zanemariti da obavite i ovaj razgovor.

Na kraju krajeva, dete će samo uvideti kako stvari stoje u vašoj porodici, jer će krenuti da se upoređuje sa drugima, a pre nego što počne da postavlja "neprijatna" pitanja, vi ga preduhitrite razumnim objašnjenjem.

Jedna mama nam se obratila sa vrlo aktuelnim problemom na ovu temu.

Kako da detetu (10) objasnim zašto mi nigde nećemo ići za predstojeće praznike i raspust? Da nemamo toliko novca, jer je ono u odeljenju već čuo da svi negde idu - što u inostranstvo, što na zimovanje u Srbiji.

Ponuditi realno i razumno objašnjenje zbog koga se ne ide nigde, ući u detalje zbog koga i vi kao roditelji smatrate da to nije neophodno i da je nepotreban trošak - ovo je vaš prvi korak, kako savetuje Jelena Krstić Anđelković, dečiji psiholog, psihoterapeut.

- Izdržite detetovo nezadovoljstvo koje će biti kratkog daha. Kada se dete umiri i prihvati, ponudite i osmislite neku zamensku aktvnost u kojoj bi dete tokom novogodišnjih praznika uživalo. Eventualno, ako je moguće, osmislite nešto u perspektivi za šta bi se novac odvajao, tipa letovanje, izlet, obilazak nečega što dete voli. Suština jeste u tome da se izdrži detetovo nezadovoljstvo, a pre toga da se donese čvrsta odluka sa kojom smo mi u miru i za koju verujemo da neće naneti štetu detetu, jer ako mi sumnjamo u svoju odluku i nismo sigurni, i detetu ce biti teže da tu odluku prihvati - kaže psiholog.

Zbog svega ovoga je jako važno da dete bude upoznato sa vašom finansijkom situacijom i da nauči da se ponaša u skladu sa time - da zna koje su stvari koje vi radite kao porodica i da te stvari nauči da ceni i da uživa u njima, da se ne obazire na ono što imaju i rade drugi. Dokle god ste zajedno i kao porodica pružate detetu sreću i mir na svakom koraku, ono će to naposletku umeti da prepozna.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako stvoriti radnu naviku kod deteta

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Mima

    13. decembar 2023. | 21:42

    Dete nece imati problem ako ga roditelji nemaju....druzite se sa decom sto vise, setajte, igrajte basket, odbojku, fudbal... Okupite njihove drugare .... Kod nas su se obelezavali svi praznici...zeka je samo njima donosio pokloncice, Bozic Bata, sv.Nikola i Deda Mraz takodje Nasa deca su do njihovog punoletstva bila sa nama 2 puta na letovanju....naucili smo ih da je sreca u njima a ne u novcu i da treba uzivati u druzenju sa porodicom......objaxnili im da neko moze imati 5 trezora a biti tuzan sto nema sesti.....

    Podelite komentar