• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučite decu da se zauzmu za sebe: Dokažite im da su vredni poštovanja

N. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako je vaše dete maltretirano od strane vršnjaka naučite ga čuvenoj rečenici: "Ne želim da se svađam, ali ću se braniti ako moram"

  • 0
dečja svađa Foto: Shutterstock

Može biti teško naučiti decu kako da se zauzmu za sebe, posebno kada su mala. Nije jednostavno objasniti razliku između stava i principa i bezobrazluka i agresivnog pristupa.

Ali važno je dati im alate koji su im potrebni da se odbrane, kako fizički tako i emocionalno. Da biste naučili svoju decu kako da se zauzmu za sebe, važno je da počnete rano jer će im to pomoći da se osećaju sigurnije i sposobnije kada se suoče sa izazovnim situacijama.

A evo i nekoliko saveta kako to da odradite.

1. Ohrabrite asertivnost

Jedan od najboljih načina da naučite svoju decu kako da se zauzmu za sebe jeste da ih ohrabrite da budu asertivni. To znači da ih naučite da govore u svoje ime, da jasno i samouvereno izražavaju svoje potrebe.

2. Igrajte se uloga 

Poslužite se svojom maštom, kreirajte scenarije koji vas brinu, ali dajte i vašem detetu priliku da osmisli svoju fiktivnu situaciju, preuzmite uloge i igrajte se. Ovo će im pomoći da vežbaju šta bi uradili u stvarnoj situaciji, a takođe i vama daje uvid u to kako razmišljaju.

3. Obezbedite podršku i smernice

Važno je da svojoj deci pružite podršku i smernice koje su im potrebne dok uče kako da se zauzmu za sebe. To znači da ih slušate bez osude kada vam se poveravaju i nudite ohrabrenje kada im je to najpotrebnije.

racisoidno roditeljstvo dete majka Foto: Shutterstock

4. Naučite ih kako da reaguju fizički

Ako vaša deca treba da se brane fizički, važno je da im pokažete kako da to rade bezbedno i efikasno. Ovo može uključivati tehnike poput blokiranja, izbegavanja udaraca ili udaranja. Možete ih upisati na studije borilačkih veština ili časove samoodbrane.

Naravno nasilje nikad nije rešenje, ali ako je vaše dete maltretirano od strane vršnjaka naučite ga čuvenoj rečenici: "Ne želim da se svađam, ali ću se braniti ako moram".

Ovi sportovi takođe izgrađuju samopoštovanje i samopouzdanje, ali je važno skrenuti pažnju da zloupotreba istih nije dozvoljena.

5. Pomozite im da razviju snažan osećaj sopstvene vrednosti

Dajte im alate koji su im potrebni za navigaciju u svetu - snagu, otpornost i samopouzdanje.

Dokažite vašem detetu da ono zaslužuje da bude poštovano.

6. Pohvalite ih kada se zauzmu za sebe

Važno je pohvaliti svoje dete kada se zauzme za sebe. Ovo će im pomoći da se osećaju dobro i podstaći ih da nastave da se zalažu za ono u šta veruju. 

Rečenica: "Tako sam ponosan/na na tebe" je uvek veoma efektna, prenosi "Overcomewithus".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako stvoriti radnu naviku kod deteta

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica