• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Poželela sam da pred praznike ukrasim prozore: Pokušajte i vi, lako je!

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako mi je sve nešto nedostajalo uz jelku, tako naiđoh na video u kome je reč o oslikavanju stakala na prozorima za Novu godinu. Naravno da me je zainteresovalo, ali mi se u isti mah učinilo i previše komplikovanim. Ipak, to me nije sprečilo da isprobam

  • 1
Novogodišnje dekoracije, oslikavanje prozora Foto: Ona.rs/Aleksandra Blažević

Kako se bliže praznici, tako svi, polako ali sigurno zapadaju u euforično raspoloženje.

Neko je fokusiran na to gde će za doček, neko kada će okititi jelku i kako, te koje će poklone pripremiti deci, dok ima i onih koji se i dalje drže tih nekih „sitnica koje život znače“, pa pokušavaju da praznični duh obogate još nečim.

Okitih jelku pre vremena. Tačnije već početkom decembra, što je po mnogima mnogo rano, ali to je jedini način da se što duže uživa u prazničnom duhu, zar ne? I kako to obično biva, na društvenim mrežama samo iskaču razni tutorijali o tome kako okititi jelku. Ali, avaj, to je već obavljeno. Dakle, treba smisliti još nešto, što će ušareniti dom i učiniti da se praznični duh u njemu zaista oseća.

A prozori?

Kako mi je sve nešto nedostajalo uz jelku, tako naiđoh na video u kome je reč o oslikavanju stakala na prozorima za Novu godinu. Naravno da me je zainteresovalo, ali mi se u isti mah učinilo i previše komplikovanim. Ipak, to me nije sprečilo da isprobam.

Novogodišnje dekoracije, oslikavanje prozora Foto: Ona.rs/Aleksandra Blažević

A onda je krenula priprema...

Da ne bude zabune, u videu koji sam gledala se pominju akrilne boje i tempere. Kao neko ko je imao prilike da koristi akrilne boje, bila sam malo zbunjena. Zato odlučih da pitam stručnjake u prodavnici, koja nudi samo slikarski materijal. I naravno, da je odgovor bio posve drugačiji.

Ali pre nego što pređem na to šta će vam biti potrebno od materijala, ako i vi želite da se igrate i šarate po prozorima, morate znati da nema šasne da pogrešite. Tačnije, čak i ako se to desi, jednostavno ćete uzeti vlažnu maramicu ili krpu, koju ćete prethodno nakvasiti tečnošću za pranje prozora i vaša „greška“ će biti obrisana. Upravo to je, meni lično i bilo primarno kada sam se odlučila da isprobam crtanje po staklu, jer to znači da vam neće biti potrebni sati i sati kasnije kako biste uklonili ovu dekoraciju.

Šta vam je potrebno?

Ako izuzmemo to da je neophodno da obrišete staklo na prozoru i sa unutrašnje i sa spoljašnje strane pre nego što počnete da crtate, sve ostalo će vam biti uživanje.

Izuzev običnih tempera i vode, biće vam potrebna i pažljivo odabrana četkica za slikanje, marker za konture (ja ga nisam imala, pa sam koristila čačkalicu, verovali ili ne, kako bih iscrtala linije), malo štrasa ako želite, zatim želja, dobra volja i strpljenje.

Novogodišnje dekoracije, oslikavanje prozora Foto: Ona.rs/Aleksandra Blažević

I konačno - oslikavanje prozora

Bez obzira na to da li imate umetničkih sklonosti ili ne, ako vam se ova ideja dopada, a niste u situaciji da izdvojite novac kako bi to profesionalci učinili umesto vas, dovoljno je samo da opustite ruku, što bi se reklo i da ne brinete. Greške ne može da bude, jer i ako pogrešite, uvek možete da obrišete nacrtano i počnete od početka.

I da ne zaboravim - možete podjednako lepo oslikavati i ogledala.

Valjalo bi i da „žrtvujete“ jedan prozor, odnosno da na njemu najpre isprobate, dok ne uvidite i sami kako bi trebalo da koristite četkicu. Možete pogledati i neki od dostupnih tutorijala, ako želite, mada možete, kao ja, potražiti jednostavno crteže jelki, ukrasa i drugih dekoracija na internetu. Takođe, vodite računa i o tome da ne razredite previše temperu, jer će vam to samo otežati postupak.

U principu je najbolje da najpre iscrtate konture, a da onda, pažljivo povlačite odabrane poteze četkicom.

Nakon što se bela tempera osuši, možete dodati detalje u crvenoj i zelenoj boji, a na kraju i šljokice, odnosno štras, koji bi trebalo da pomešate sa srebrnom ili zlatnom temperom, sve u zavisnosti od toga za koju opciju ste se opredelili.

Ako niste naročito vešti u crtanju, uvek se možete odlučiti za jednostavnije oblike, što se na fotografijama i može videti. Jednostavno, opustite se i uživajte u ovome, a sa vama će, bez ikakve sumnje posebno užvati mališani, za koje je ovo neverovatno zanimljiva aktivnost.

I nemojte brinuti ako vaš crtež nije savršen! važno je da ste pokušali da ulepšate svoj dom. Biće bolje dogodine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pogledajte šta su komšije priredile na Mirijevu pred Novu godinu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Lidija

    14. decembar 2023. | 16:43

    Nemam baš mnogo slikarskog talenta, pa već godinama za ovakve stvari koristim šablone, i zaista izgleda super. Prošlog vikenda sam to radila, i ispalo je baš dobro. A stavila sam i novogodišnje xenonlight lampice, i sad je zimska idila na prozoru. Još da je i napolju tako lepo...

    Podelite komentar