• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

5 najvećih grešaka koje roditelji prave za praznike, prema mišljenju stručnjaka za roditeljstvo

O. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dok je pravljenje liste želja zabavno za decu, Kili je naglasila moralni značaj „liste davanja“

  • 0
Nova godina dete pokloni dečak paketići Foto: Shutterstock

Vreme praznika je posebno lepo, ali roditeljima može da stvori i određene pritiske.

Hana Kili, stručnjakinja za roditeljstvo i majka sedmogodišnjeg deteta, istakla je neke od najvećih grešaka koje roditelji obično prave za Božić.

1. Stvaranje nerealnih očekivanja

Roditelji koji prave božićnu listu „neophodnih“ stavri, koja je „dugačka milju“ nije daleko od tga da dovede do sezone razočaranja. Roditelji bi, kaže,  trebalo da se „olakšaju i ostave dovoljno prostora za opuštanje“.

2. Božić kao mito

Iako je roditeljima lako da koriste poruku „budi dobar ili ne“ kao roditeljsku taktiku pre nego što Deda Mraz siđe niz dimnjak, Kili je rekla da ovaj pristup snižava roditeljske standarde.

- Ovu taktiku nazivam "sagnuti se pred Deda Mraza". Ne spuštajte svoje roditeljske standarde na podmićivanje, posebno oko sezone i karaktera koji bi trebalo da simbolizuje mir i dobru volju na zemlji - kaže i dodaje da mito Deda Mraza pretvara fokus Božića u „sebičnu dobit  vaše dece“.

- To je takođe lenjo roditeljstvo, koje se nikada ne isplati na duge staze - rekla je ona i dodala: - Biti mama je profesionalna karijera i zaslužuje da se prema njoj postupa u skladu sa tim. Volite svoju decu dovoljno da naučite kako da upravljate svojim ponašanjem na odgovarajući način i naučite ih samodisciplini.

Dete, dečak, poklon, Nova godina, Božić, jelka, praznici Foto: Shutterstock

3. Postati "praznični mučenik"

Važno je da praznici budu dobro zaokruženi, rekla je Kili. Ona je prozvala "mučenicima" mame koje su na "vrhuncu" tokom Božića, stavljajući sve ostale ispred sebe.

Ovi roditelji, rekla je Kili, „podsvesno kompenzuju nedostatak sopstvene vrednosti i potvrđuju svoju ulogu (roditelja) stvarajući previše zauzetosti u svojim životima“.

- Ako ste ovo vi, udahnite, odložite listu obaveza i zapitajte se: "U šta bih morala da verujem da bih imala opušten i radostan Božić?" Možda to možemo da koristimo kao vodič, da sednem i opustim se.

4. Stalne želbe 

Roditelji bi trebalo da budu sigurni da ne budu "nagriženi"usred stresa na odmoru, ističe ova mama. Deca do devet godina, kaže, egocentrično obrađuju informacije, što znači da, ako postoji problem, oni sebe vide kao uzrok.

- Imajući ovo na umu, roditelji bi trebalo da izbegavaju da „svoju frustraciju oko praznika obrađuju čujno oko dece - rekla je ona i dodala:

- Mamin mozak je ožičen da brzo obrađuje probleme i prelazi na rešenja. Međutim, dečji mozak je ožičen da interno procesuira problem i preuzme odgovornost.

Znajući ovo upozorava da se ne mame ne žale u prisustvu dece, koja mogu pomisliti: "'Mama je uznemirena i ja sam verovatno razlog". Umesto toga, roditelji bi trebalo da ostanu mirni, da pronađu razlog da budu zahvalni i da to i kažu, čak i kada se frustracije gomilaju.

novogodišnja dekoracija, jelka, kićenje, nova godina, božić Foto: Pixabay

5. Zanemarivanje „liste davanja“

Dok je pravljenje liste želja zabavno za decu, Kili je naglasila moralni značaj „liste davanja“.

- Mnogi roditelji prave grešku učeći svoju decu da je Božić vreme da naprave ’listu želja’ i dobiju ono što žele. Ovo je jako zabavno, ali često može da stvori osećaj podrazumevanosti kod vaše dece - rekla je Kili i dodala:

- Život je ravnoteža. Radi se o primanju i davanju.

Dok roditelji usmeravaju svoju decu da naprave listu želja, Keelei ih je ohrabrila da provedu jednako vreme kreirajući listu poklona za porodicu i prijatelje.

- Sarađujte s njima na tome šta žele da daju ljudima koje vole i ohrabrite ih da koriste svoju maštu i kreativne sposobnosti, a ne samo vašu kreditnu karticu. Čak i ako je to šišarka prekrivena puterom od kikirikija i ptičjim semenom za voljene osobe koje će koristiti kao hranilicu za ptice, poklon je došao iz srca i naučena je lepa lekcija - to je najbolji božićni poklon od svih - rekla je ona, a premosi "Foxnews.com".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako razgovarati sa decom o intimnim odnosima?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica