• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako izgleda jedan radni dan vaspitačice: Stručna lica koja o deci brinu od dolaska u vrtić do polaska kući

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vrtići su mesta iz kojih deca nose prve uspomene

  • 1
Deca, dete, vaspitačica, vrtić  zabavište, Foto: Shutterstock

Usled mnogobrojnih obaveza, u zavisnosti od radnog vremena, ali i zbog socijalizacije deteta, roditelji se opredeljuju da svoje naslednike povere vrtićima. Deca iz vrtića nose prve uspomene i osposobljavaju se, pored kućnog vaspitanja, za dalje životne korake.

Tu su pod nadzorom vaspitača, stručnih lica koja organizuju njihov dan i čuvaju ih do trenutka kada se roditelji vraćaju po njih. Pitali smo jednu vaspitačicu kako izgleda njen radni dan, koje su to procedure koje se svakodnevno poštuju i kako se organizuje dan sa decom koja su im poverena.

- Po dolasku dece u vrtić posebna pažnja se obraća na higijenu ruku. Deci se skreće pažnja da to moraju da rade pre svakog obroka, a po njihovom dolasku sledi doručak ili neki topli napitak. Potom sledi i presvlačenje pelena, o čemu se računa vodi i tokom dana. Posebno nakon obroka kada je i neophodno presvući i prljavu garderobu, a zamensku uvek imaju u svom rancu - kaže M. P. iz Beograda.

Prema njenim rečima, svakoga dana se na različiti način obavljaju vaspitne aktivnosti koje se prilagođavaju svoj deci, a pomoć vaspitačice ne izostaje ni kod jednog deteta.

Posle ručka, vodi se računa o tome da sva deca suva i čista legnu da spavaju i da budu bezbedna.

- Apsolutno je da vaspitačica treba da boravi u sobi kada deca spavaju, to se odnosi i na jaslice i na vrtić (predškolsko), ništa se ne menja u zavisnosti od uzrasta. Za to vreme vaspitačica mora biti tu kako bi ona deca koja ne spavaju ili samo leže bila mirna i kako ne bi smetala drugima - kaže naša sagovonica i napomnje da vaspitačica tada ili u toku mirnijeg dela dana može uzeti pauzu samo ako dolazi druga da je zameni.

Ona dodaje da ona deca koji ostaju celog dana posle imaju užinu i nastavljaju sa planiranim aktivnostima dok po njih ne dođu roditelji, a onda se vodi računa da sami ili uz pomoć spakuju stvari i da vode računa da su sve svoje poneli, a korišćeno vratili na mesto.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako pravilno oprati zube?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Žaklina

    21. decembar 2023. | 05:27

    E bas kao napisano prelepooo na papiru,ali taj sve trpi.. Radni dan vaspitača je izuzetno naporan,bučan,haotičan,posebno zbog inkluzije koju ima skoro svaka grupa.grupe prepune dece i 50 posto preko normativa aruku na srce deca mali bogovi vaspitani od kuce da su centar sveta.pa pljuju vaspitače,psuju,uglavnom se i stipaju grizu potuku ..... Vaspitana i dobra deca su u manjini. A kada se skrene paznja roditelju pogleda te osorno i samo izgovoripa ja sam ga i doveo da ga ti vaspitas!!?? Strasno

    Podelite komentar