• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čuli ste za Deda Mraza, možda čak i za Krampusa, ali šta je sa Božićnom Mačkom koja jede decu?

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zastrašujuća islandska božićna legenda

  • 0
Jolakotturinn, Božićna mačka Foto: Shutterstock

Kako se nalazimo u sezoni praznika neki su već uveliko proslavili Božić po gregorijanskom kalendaru, dočekali smo Novu Godinu i čeka nas pravoslavni Božić, praktikujemo i poštujemo mnogo običaji, kako naši starih, tako i oni odomaćenih, prihvaćeni iz drugih kultura i verovanja.

I to uglavnom zato što imaju daleko manje veze sa samim događajima koji se proslavlju, kao što je rođenje Isusa Hrista, koliko zato - što su zabavni.

Za mnoge smo već čuli, mnoge usvojili, ali ima i onih neobičnih, retkih. Pa tako, ako ste svojoj deci spremili novu odeću za poklone, iako možda i nisu oduševljena novogodišnjim džemperom ili vunenim čarapa koje ih svrbe i grebu, bolje da ih navuku, inače riziku da ih pojede - džinovska mačka.

Tako bar tvrdi stara islandska folklorna priča.

Tako je. Najgora noćna mora deteta — da umesto igračke dobije odeću pod novogodišnjom jelkom — može da nadmašiti samo gora noćna mora, a to je da bude progutano od strane svirepe ogromne mačke koja lovi decu uhvaćenu da ne nose novu odeću.

Priča o "Jolakotturinn", koja se prevodi kao "Božićna mačka", je zapravo islandski božićni klasik koji datira najmanje iz 1932. godine. Kako se navodi na veb-stranici Islandskog folklora, Johanes ur Kotlum je bio islandski pesnik koji je pisao o ovoj zastrašujućoj božićnoj mački u svojoj knjizi "Jolin koma" (odnosno, "Božić dolazi"). Njegova pesma govori o mački koja je "veoma velika" sa blistavim očima, luta po selu, od kuće do kuće, i traži decu koja ne nose novu odeću koju su dobili za Božić.

Kako su praznici naišli tako su se i priča o Božićnoj mački proširila po društvenim mrežama. Kako niko ne zna kako ona zapravo izgleda, mnogi je prikazju kao sablasnu pojavu, dok drugi imaju više satiričan pristup.

- Zaista sam fasciniran prazničnim tradicijama drugih kultura, pa evo pozdrav mom dečaku "Božićnom mačku" - piše u korisnik Instagrama @SkullValleySheepKill: - Čudovišna mačka koja luta Islandom jedući ljude koji ne nose odeću koju su dobili za Božić.

Božićna mačka nije jedini zlokoban lik koji dolazi oko Božića.

Krampus Foto: Shutterstock

Još jedan evropski folklorni lik je Krampus, demon protiv Deda Mraza koji kidnapuje i kažnjava nestašnu decu. Kako navodi mithologi.net u Minhenu u Nemačkoj se svage godine održava godišnja Krampus trka, koja privlači na stotine učesnika - i još više gledalaca.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Maskirali ljubimca u opaku zver, odala je jedna stvar: Ono kad istripuješ da umesto mačke imaš lava

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica