• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako da pričate sa ćerkom o intimnom odnosu? Mladi sve ranije gube nevinost

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema podacima Batuta, čak petina učenika i učenica (16,9%) prvog razreda srednje škole izjavljuje da je stupila u seksualne odnose

  • 0
mama i ćerka, razgovor mame i ćerke, roditelj, ćerka Foto: Shutterstock/fizkes

Kada vam dete postane pubertetlija, odnosno dođe u takoreći nezgodne godine, hormoni podivljaju, pa je ponekad i nemoguće izaći na kraj sa njim. Jako je važno ostati pribran u tom periodu i na pravi način mu prići i razgovarati o nekim bitnim temama. Jedna od tih tema jeste i vođenje ljubavi.

Prema statistici Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut", čak petina učenika i učenica prvog razreda srednje škole izjavljuje da je stupilo u seksualne odnose (16,9%).

Ovo je statistika učenika i učenica koji su stupili u seksualni odnos prema istraživanju "Batuta" iz 2022. godine.

  • 22,6% učenika je imalo 11 ili manje godina
  • 3% je imalo 12 godina
  • 4,7% je imalo 13 godina
  • 14,5% je imalo 14 godina
  • 41,3% je imalo 15 godina
  • 14% je imalo 16 i više godina

Zašto mladi rano stupaju u intimne odnose? 

Kada je prvo intimno iskustvo u pitanju, čini se da je posebno važan razgovor mame i ćerke. Najbolje je da mama na nežan način objasni ćerki šta sve znači stupanje u seksualne odnose. Jedan od razloga zašto mladi ljudi možda i sve češće stupaju u seksualne odnose jeste njihova očajna potraga za intimnošću, piše "The better mom".

Često devojke traže trajnu posvećenost, ali završavaju sa slomljenim srcem. Teško je da tinejdžeri nauče drugačije načine povezivanja, pa je zato fizičko povezivanje jedini način da se istinski povežu.

Objasnite ćerki da "ići do kraja" u vezi sa dečkom ne znači da je jedini način da mu pokaže da ga voli i da joj je stalo do njega.


Kako da vodite razgovor sa ćerkom?

Odvojte vreme da sa ćerkom pređete preko ove statistike. Pitajte je šta vidi u školi i u medijima kada je reč o privlačnosti i intimnosti. Takođe, pitajte je o njenoj potrazi za intimnošću.

Pokušajte da doprete do njenog mišljenja o tome koji su sve to načini da se poveže sa partnerom, a da to ne bude seksualni odnos.

Postavite joj pitanje kako se nosi sa pritiskom i da li ga ima u okruženju, nebitno u kojoj oblasti života. Razgovarajte o "planu bekstva" kada oseti ove pritiske.

I setite se da ste i vi bili mladi i tinejdžer. Ma kakva god da su vaša iskustva, nemojte se stideti da ih podelite sa ćerkom. Neka iz iskustva, u ovom slučaju vašeg, spozna i sklopi kockice kada je emotivni život u pitanju.

Potrudite se da ne otaljate ovu vrstu razgovora. Neka on traje, nemojte gledati na sat. Neka vaša ćerka oseti da joj možete biti pravo utočište kada je ova tema u pitanju i da uvek može da vas pita u vezi ove teme kada oseti potrebu.

Dajte joj do znanja da je i vama možda neprijatno da ulazite u intimu ćerke, ali znajte da samo dobra stvar može izaći iz tog razgovora.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako razgovarati sa decom o intimnim odnosima?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica