• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako izabrati poklon za položajnika: Odraz tradicije koju zajedno negujete

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uglavnom je položajnik osoba koju je porodica izabrala i on tradicionalno prvi ujutru dolazi toj porodici u kuću i sa njima obeduje nakon što završi svoj zadatak

  • 0
položajnik Foto: Shutterstock

Kod pravoslavnih vernika Božić je dan rezervisan za vreme provedeno sa porodicom, koje koristimo da podelimo radost, obnovimo veru, učvrstimo ljubav. S obzirom na to, za Božić treba ostati kod kuće, osim ukoliko ste se nameračili da budete polaznik ili položajnik.

Domaćini izjutra dočekuju svog prvog (i jedinog gosta), koji im dolazi u kuću kao vesnik dobrih želja i blagostanja koje će pratiti sve ukućane tokom godine. On ima ulogu u obredu i obavezu prema porodici koju polazi, a ta porodica mu daruje poklon, koji treba da bude pažljivo izabran, da ima određenu simboliku i značenje.

Uglavnom je položajnik osoba koju je porodica izabrala i on tradicionalno prvi ujutru dolazi njima u kuću i sa njima obeduje nakon što završi svoj zadatak. To je osoba koju karakterišu vrline poput pobožnosti, poštenja, nesebičnosti.

U nekim krajevima, tradicija nalaže da položajnik bude muško dete, kako bi se simbolično obezbedila muška snaga i energija za domaćinstvo. Nije retko ni kada se u porodici rode unuci da oni naslede ulogu položajnika.

- Dobro jutro i srećan vam Božić! - je ono što položajnik prvo izgovara, s vrata.

Uobičajeni odgovor je: "Sve ti srećno i čestito bilo!", a zatim položajnik pozdravlja badnjak džarajući ga grančicom. Varnice lete po kući, što položajnik prati obrednim rečima:

"Koliko varnica, toliko u domu muških glava, toliko sreće, zdravlja i napretka, parica..."

Obredni hleb, Božić, Badnji dan Foto: Shutterstock

Kako izabrati poklon

Pokloni su znak zahvalnosti za ovaj blagoslov koji položajnik donosi, kao i izraz dobre volje domaćina. Poklon treba da bude takav da odražava poštovanje prema položajniku i da nosi pozitivnu poruku.

Poklon se bira u skladu sa običajima, ali imajući u vidu i osobenost položajnika. Neki smatraju da je vrlo prigodan poklon nešto što je karakteristično za pravoslavnu kulturu - ikone ili predmeti sa religijskim motivima. Takođe, proizvodi domaće radinosti - džemovi, med, vino, pa i ispleten džemper ili čarape su tu mogu ubrojiti. U nekim delovima Srbije, običaj je pokloniti položajniku i malo žito ili kukuruz, kao znak nadanja da će naredna godina biti rodna i uspešna.

Ipak, ukoliko biste voleli da poklonite nešto drugačije, modernije i spram položajnikovih godina, onda izaberite pre svega nešto što će trajati. Na primer, knjigu koja će oplemeniti život vašeg položajnika - naučiti ga novim veštinama i približiti mu neka saznanja.

Poklon može biti i ličniji, ali akcenat ne treba da bude na materijalnoj vrednosti. Vi treba da usrećite položajnika baš kako je i on vas, dok svi zajedno imate na umu značaj ovog običaja.

Idealan poklon bi bilo nešto što se koristi svakodnevno, pri čemu će vas položajnik uvek imati na umu - nešto od kuhinjskog pribora ili pribora za ručavanje, set začina, peškiri, posteljina, pa i pidžama sa zimskim motivima.

To mogu biti i ručno pravljeni predmeti, dekoracija, biljka..

Ako je položajnik dete, igračke, slikovnice ili edukativni setovi mogu biti odličan izbor.

Prilikom izbora poklona za položajnika, važno je imati na umu da je darivanje akt koji simboliše ljubav, poštovanje i zahvalnost. I baš zato, poklon treba da bude odraz vašeg iskrenog odnosa prema položajniku i tradiciji koju zajedno negujete.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Božićna trpeza ne postoji bez nje: Česnicu ćete lako napraviti ako pratite ovaj recept

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica