• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otkud naziv "Badnji dan" i koji zadatak badnjak donosi domaćinima: Zašto se pali ovo drvo?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poseban deo badnjaka se daje domaćici iz jednog interesantnog razloga

  • 1
badnjak badnje veče božić položajnik Foto: Shutterstock

Božić kao praznik ne može da se zamisli bez badnjaka.

Badnjak je uvod u praznik, te sve pripreme počinju upravo traganjem za ovim drvetom ranom zorom na Badnji dan. Iako je danas nešto pristupačnije i lakše doći do grana badnjaka, i dalje se u nekim kućama neguje tradicija da se po njega odlazi u šumu. O ovome, ali i o drugim verovanjima i simbolikama za ovo drvo, govorila nam je Vesna Marjaović, etnolog.

Šta simboliše badnjak?

- Badnjak je prema verovanju povezan sa dušama predaka, jer se verovalo da se duše predaka nastanjuju u cerovom ili hrastovom drvetu.

Osim toga, iz stare slovenske religije sačuvano je i verovanje da je badnjak povezan sa bogom Perunom, kao vrhovnim slovenskim bogom. Međutim, nalaganje badnjaka je bilo poznato i drugim narodima širom Evrope u predhrišćanskom vremenu - navodi etnolog.

Ipak, u hrišćanstvu badnjak dobija novo značenje. Ovo mla­do dr­vo, obič­no hra­sto­vo, simbol je Isusa Hri­sta.

Lo­že­nje bad­nja­ka pred­sta­vlja to­pli­nu Hri­sto­ve lju­ba­vi, navodi se na sajtu Srpske pravoslavne crkve. Bad­njak je i pod­se­ća­nje na dr­vo ko­je su pa­stiri do­ne­li u pe­ći­nu ka­ko bi se tek ro­đe­ni Bo­go­mla­de­nac za­gre­jao u hlad­noj pe­ći­ni.

Ko odlazi u seču badnjaka i koja je prava procedura?

Naša sagovornica navodi da u seču badnjaka odlaze muški članovi porodice pre svitanja, u zoru. Badnjak seku u rukavicama, a prvi iver nose domaćici kako bi bilo više kajmaka.

Badnja, seča badnjaka, Božić, Badnje jutro, Badnji dan Foto: Shutterstock

Seče se tako da padne na istok. Mesto gde je presečeno drvo posipa se vinom i pšenicom i ostavlja se deo kultnog kolača. Potom isečeni deo muškarci nose na ramenu a na rukama imaju rukavice. Po donošenju badnjaka ostavlja se na istočni deo zida kuće, spolja. Uveče se unosi u kuću pošto se prethodno iseče na tri do pet oblica i nalaže na ognjište. Pored njega se bdi da ne izgori već samo da pregori.

Ovim činom su naši preci verovali da pomažu "mladom suncu" da ojača.

Odakle naziv Badnji dan i Badnje veče?

- Badnji dan, tj. Badnje veče je veravotno sintagma potekla od bdenja, jer je to noć kada se ne spava i bdi u iščekivanju praznika rođenja Isusa Hrista ali i novog doba, nove godine i novog vegetacionog perioda - govori Marjanović za naš portal.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Napravite originalni venac od badnjaka i ulepšajte Badnji dan

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • U ime Svaroga

    6. januar 2024. | 10:04

    Lepo je što je sačuvan ovaj naš lepi slovenski paganski običaj, star hiljadama godina. Hristijanizovan je, nema veze, važno je da je sačuvan. Ipak, ne secite stabla, grehota je, dovoljno je nekoliko grana.

    Podelite komentar