• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Božićni običaji koji kriju mudre pouke: U kojim aktivnostima deca najviše uživaju?

N. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zabava za mališane

  • 0
položajnik Foto: Shutterstock

Tradicionalni običaji počinju već tokom Badnje večeri koja "krije" posebnu zabavu za mališane - tada deca "zaranjaju" u slamu i pijuču u potrazi za poklonima i slatkišima.

Ovo je simboličan prikaz ljubavi između deteta i roditelja, odnosno ljubavi Hrista prema ljudskom rodu. Roditelji u slamu ubacuju slatkiše koji su dozvoljeni da se jedu tek sutradan - na Božić, a ta tradicija je zapravo pouka o strpljenju i odlaganju zadovoljstva.

Za Božić se u domu spremaju razna jela i poslastice, a glavno mesto svakako pripada božićnoj česnici. Ovaj hleb služi da nas podseti na noć kada su mudraci došli na poklonjenje, a Bogorodica im je ponudila hleb.

U česnicu se ubacuje novčić koji simbolizuje izobilje, dren koji simbolizuje zdravlje, dok grančica badnjaka predstavlja napredak. Ono što je ovde deci posebno zanimljivo jeste upravo traženje parice, pa prilikom lomljenja česnice za stolom vlada euforija - jer se svi nadaju da će izvući novčić.

Ponekad roditelji "podmetnu" novčić deci kako bi ih obradovali, a mališani posebno uživaju dok gledaju mame ili bake kako mese česnicu, gledajući gde će "podmetnuti" novčić, prenosi "Yumama".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Počela božićna liturgija u Hramu Svetog Save: Prelepi prizori u srpskoj svetinji

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica