• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prelep srpski običaj poštuje se u kući Minovića: Mira iz Katrge kod Čačka spremila pogaču vasilicu za praznik

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nekada su ovo radile sve naše bake

  • 0
vasilica Foto: RINA

Širom Srbije i regiona danas se proslavlja Mali Božić, ali i pravoslavna novu godinu po Julijanskom kalendaru. U davna vremena brojni običaji bili su vezani za ovaj veliki dan, a neki od njih su se zadržali i danas. S obzirom na to da smo ušli u pravoslavnu Novu godinu, vreme je da malo da se podsetimo tradicije.

U čačanskom selu Katrga u brvnari porodice Minović, koja datira skoro dva veka, domaćica Mira i ove godine tradicionalno je zamesila projino belo brašno kako bi napravila pogaču Vasilicu koja će se naći na svečanoj trpezi za pravoslavnu Novu godinu.

- Svake godine u brvnari kraj pročevlja pravim ,,vasilicu", jer volimo da Vasilijevdan dočekamo sa ovim hlebom na stolu. Pogaču pravim u staro-srpskoj atmosferi u starinskim posudama, koje je koristila moja svekrva, kao i ranije pretkinje pre nje. Pečemo na pročevlju, a ovde sve provodimo sa porodicom sve praznike od Božića, pravoslavne Nove godine, Bogojavljenja, pa do Vaskrsa - rekla je za RINU Mira Minović, prava srpska domaćica iz Katrge.

Ova žena ponosno ističe autentičnost i tradiciju stare Srbije kroz njene verske običaje i naglašava važnost očuvanja porodične harmonije i ljubavi.

- Vasilica je važna za mir, blagostanje i napredak kuće. Kružiće koje šaram na njoj, obeležavaju svakog člana našeg domaćinstva i to je vid molitve za njegovo zdravlje i napredak", zaključila je Mira.

Dakle, Vasilijevdan je u crkvenom kalendaru upisan crvenim slovom, pada uvek 14. januara, baš kada počinje pravoslavna Nova godina.

Domaćice bi trebalo na ovaj dan da prave ,,vasilicu" koja može biti i slana i slatka, a priprema se za mir, blagostanje i napredak pravoslavne porodice.

(Ona.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako da bez muke namažete puter iz friza na hleb

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica