• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas je Krstovdan: Uzmite krstovdansku vodicu i poželite želju u ponoć

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je prvi posni dan posle Božićnog posta

  • 0
Krstovdan Foto: pravoslavnacrkva.ch

Danas je zimski Krstovdan, u narodu poznat i kao prvi posni dan posle velikog Božićnog posta. Prethodi Bogojavljenju i Svetom Jovanu, spada u nepokretne praznike i sa sobom nosi i određene običaje. Slavi se kao uspomena na prve hrišćane - katihumene - koji su primili veru na početku propovedi.

Naime, ovaj dan obeležavaju svi oni hrišćani koji su kršteni, a sam praznik se vezuje za krštenje Isusa Hrista koji je kršten u reci Jordan. Za današnji dan je strogo pravilo da se posti jer je do ovog dana bilo razrešenje zbog velikog praznika. U narodu ostala izreka "Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti".

U pravoslavnim hramovima se služi liturgija svetog Jovana Zlatoustog uz ritual velikog osvećenja vode. Iako se na Bogojavljenje osveštava vodica, takođe se i na Krstovdan deli vernicima krstovdanska vodica, koja se čuva u kućama radi zdravlja. Veruje se da ova voda pomaže pri isceljenju duše i tela.

"Danas su poznata dva osvećenja vode: veliko i malo. Veliko vodoosvećenje se vrši dva puta u godini na Krstovdan (Navečerje Bogojavljenja) i na Bogojavljenje, u kome se sećamo Krštenja Isusa Hrista u reci Jordan, u kome Crkva vidi ne samo prototip omivanja grehova, no i stvarno svećenje prirodne vode pogružavanjem Boga u telu u vodu", piše "Spc-mb.net".

Veruje se da u ponoć, između Krstovdana i Bogojavljenja treba zamisliti želju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ljudi veruju da im je Sveta Petka pomogla da ozdrave: Ovo su rekli na današnji praznik

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica