• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Roditelji pitaju: Dete odbija da ide u vrtić kad mu se ne ide, pa čak i povraća. Kako da rešim ovu dramu?

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svake nedelje na portalu Ona.rs možete pronaći odgovore stručnjaka na svakodnevna pitanja u vezi sa decom. Pitanja nam šaljite na mejl ona@telegraf.rs

  • 0
Roditelji pitaju Foto: Shutterstock

Roditelji uživaju u svakom novom koraku koji dete napravi, bilo da je novo poglavlje poput početka školovanja ili upoznavanje sa novim okruženjem.

Međutim, nije lako biti u ulozi roditelja u tim fazama, jer treba razumeti, ispratiti i donositi prave odluke, čak i kada se neke situacije poigraju sa emocijama deteta.

Vrtić je prvi korak socijalizacije deteta van porodičnog doma i to ume da bude za neku decu i roditelje veoma stresno. Jedan roditelj nam se javio upravo sa tim problemom.

Sin odbija da ide u vrtić kad mu se ne ide, ali oko toga nastaje čitava drama. Govorim o ekstremnim reakcijama, kada plače, vrišti i čak ponekad i povraća. Šta da radim i kako se izboriti sa tom reakcijom samog tela (povraćanje)?

- Pitanje je da li je to novo ponašanje nakon završene i uspešne adaptacije na vrtić. Ukoliko jeste novo, onda porazgovarajte sa vaspitačicama i psihologom, ako ih vrtić ima, da li se nešto desilo tamo zbog čega dete ne želi da ide.

Takođe, pitajte i dete kroz igru, najbolje kroz crtanje, da vam nacrta kako provodi vreme tamo, da li ga nešto plaši i brine i šta je to - navodi Brankica Šaljic Milenkovic, psiholog, master psihoterapeut i supervizor.

U durgom slučaju, ako je adaptacija na vrtić u toku, to je nešto drugačije. Brankica savetuje da svakako treba poazgovarati sa vrtićem, da se preredi model adaptacije.

- Povraćanje je samo simptom da mu je nečega previše i na taj način to nešto "izlazi napolje". Takođe se možete posavetovati i sa stručnim licem da se proveri zašto u tom slučaju separacija en funkcioniše.

Treća varijanta je da drugi roditelj odvede dete u vrtić, da se vidi ima li razlike. Dakle, ako ga je vodila mama, onda neka pokuša tata ili neko drugi - objašnjava psiholog.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Baka i deka ili vrtić: Šta je bolje za vaše dete i kada je ono spremno za kolektiv

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica