• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

6 znakova koji pokazuju da vam se dete oseća nesigurno: Razgovor je početna tačka

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Odrastanje ima i svoju drugu stranu

  • 0
dete, škola, knjige, nesigurnost, nesigurno dete, tinejdžeri Foto: Shutterstock/Hryshchyshen Serhii

Detinjstvo je lako lep period života, ali ga najmlađi mogu pamtiti i po lošim stvarima. Tu su uvek zadirkivanja u školi, pa možda i neki porodični problemi, posle čega se dete oseća nesigurno i povučeno.

Šta sve može biti uzrok detetove nesigurnosti?Polazak u školu može biti bitna prekretnica u životu deteta kada roditelji mogu videti prve naznake promena. Može se uočiti u čemu je dobar, u čemu nije, da li ga i koliko drugari vole. U nastavku se nalaze saveti kako možete uočiti da li dete ima problem sa nesigurnošću i kako da mu usadite dobre navike.

1. Izvinite se ako je potrebno

Nesigurnosti ne dolaze niotkuda već postoji izvor, a da biste bili sigurni da taj izvor niste vi, zahteva malo samorefleksije vašeg roditeljstva, piše "Word from the bird".

Čak i najbolji roditelji negativno utiču na decu, pa zato, ako ovo čitate, ne osećajte se krivim. Kada redovno razmišljate o tome kako vaše roditeljstvo utiče na decu, već ste postigli jedan od najtežih koraka ka odličnom roditelju - poniznost. Ali da odete korak dalje i da se izvinite detetu što ste ga izneverili? To je džekpot.

Ovo ne samo da će pokazati detetu da savršenstvo nikada neće biti nešto što vam je potrebno, već će ga i naučiti da je u redu da ne uspe.

2. Razgovarajte o tome

Sedite sa detetom posle izvinjenja i onda shvatite da ste obavili sve razgovore. Ovo su neka od pitanja koja treba da postavite detetu da biste došli do odgovora zašto se ono oseća nesigurnim:

  • Da li postoji nešto što sam rekao/rekla ili uradio/uradila zbog čega se ne osećaš dobro?
  • Da li se ikada osećaš kao da nisam dovoljno dobar/dobra?
  • Koliko često imaš loše misli o sebi?
  • Da li misliš da imaš neke slabosti?
  • Da li postoji nešto što želiš da promeniš na sebi?

Očigledno ne želite da ga bombardujete pitanjima odjednom, već koristite diskreciju.

3. Naučite ih da oproste sebi

Krivica može igrati veliku ulogu u osećanju nesigurnosti. Ako deca ne vide sebe kao oprostive na osnovu nečega što su uradila, to može početi da ih definiše.

Kako neko može imati poverenja ako ne misli da im je oprošteno? Ako vaše dete pogreši, uverite se da dobija oprost.

4. Pratite njihove društvene mreže

U današnje vreme, roditelji, nažalost, moraju da se suoče sa još jednim elementom maltretiranja putem interneta. Pošto su društveni mediji jedan od glavnih načina na koji deca komuniciraju jedni s drugima, roditeljima je teško da prate te interakcije.

Društvene mreže Foto: Twin Design/Shutterstock

Najbolji način da to uradite je korišćenje softvera za roditeljsku kontrolu. Osim toga, uspostavite naviku za druženje bez digitalnih stvari.

5. Govorite istinu da biste se suprotstavili lažima

Kao odrasla osoba, lakše ćete prihvatiti i razumeti zašto ste baš takvi kakvi ste bilo zbog načina na koji ste odgajani ili zbog okolnosti koje vam je život doneo.

Reči su važne kada je u pitanju percepcija nas samih, zbog čega je još važnije da roditelji govore istinu kako bi se borili protiv laži koje dete može dobiti iz spoljašnjeg sveta.

6. Uverite se da ne radite ili ne govorite ove stvari

Neka deca su osetljivija od druge, ali svako od nas nosi neku dozu osetljivosti, neki više neki manje. Zato moramo da budemo pažljivi sa onim što govorimo deci.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Zašto deca lažu i šta kada ih uhvatimo u laži?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica