• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Grize me savest što čekam treće dete": Dina u nedoumici zbog svetske preporuke

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ekologija je ovde glavna tema

  • 0
trudnica, bračni par Foto: Shutterstock

Pre nekoliko decenija je, posebno na selu, bilo neobično da porodica nema minimum troje ili četvoro dece. Danas, u ovo savremeno doba, parovi su više okrenuti karijeri, pa neretko imaju samo jedno ili dvoje dece.

Dina van Tuleken i njen muž Kris čekaju treću ćerku - već imaju Liru (6) i Sašu (3) i ponekad Dina oseća pritisak što želi da proširi porodicu.

Zašto? Sve više joj se po glavi mota činjenica da se pozivaju porodice da imaju manje dece, čak samo jedno, zbog - ekologije. Preporuka ženama da se manje rađa može biti povezana sa brigom o životnoj sredini. Jedna studija je objavila prošle godine da je zabrinutost zbog klimatskih promena povezana sa željom za manjim brojem dece, piše "Daily mail".

Ono što je ova gospođa primetila jeste da je skoro 20 odsto žena njenih godina (pričamo o okruglo 40) kao i one starije, ne žele da se ostvare u ulozi majke odnosno neće da rađaju zbog osnovanih strahova od životne sredine.

Čak su se i neke poznate ličnosti "odazvale" ovom mišljenju, kao na primer Helen Miren koja objašnjenje zato nema dece kaže "da je to njen doprinos ekologiji". Čak je i princ Hari rekao da će on i Megan Markl imati samo dvoje dece - iz ekoloških razloga.

Dina takođe govori da je, kada je rodila prvu ćerku 2017. godine, objavljena studija koja je identifikovala najefikasnije načine na koje ljudi mogu da smanje emisije ugljenika. Odluka je - imati jedno dete manje od željenog.

Sada se ona pita da li treba da je grize savest što čeka treće dete, jer smatra da je to "najgori tip ratnika".

- Moj muž ima dva rođena brata, a ja dve rođene sestre i oduvek smo želeli da imamo veliku porodicu iako smo svesni da to nosi određenu dinamiku. Grize me savest što idemo preko tog broja - iskreno kaže ova žena.

Osim što deca neće imati svoju sobu već će morati da dele, biće red i za kupatilo, a ono što će najviše da trpi pritisak u porodici su, naravno, finansije.

Vikendima će biti teško viđati se sa porodicom i prijateljima, ali sve to nije važno jer će posvetiti vreme jedno drugom.

- Nadam se da će sve tri naše devojčice, šta god da rade u životu, odrasti rešene da se bore za ove ekološke promene - kaže Dina.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vukmani su čuli jezive reči za prevremeno rođenu ćerku, a ona je pokazala da su čuda moguća

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica