• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hiljade građana Velike Britanije u grupi u kojoj se poziva na detinjstvo bez telefona

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Britanija: Hiljade građana u grupi u kojoj se poziva na detinjstvo bez telefona

  • 0
Deca u školi, škola, telefoni Foto: Shutterstock

Više od 4.000 roditelja u Velikoj Britaniji pridružilo se "WhatsApp" grupi koja je posvećena pozivu na detinjstvo bez telefona, jer raste zabrinutost za bezbednost na mreži i uticaj društvenih medija na mentalno zdravlje.

Grupu "Detinjstvo bez pametnih telefona" kreirale su drugarice Kler Fernihau i Dejzi Grinvel koje su zajedno išle u školu, usled straha od toga kako bi pametni telefoni mogli da utiču na njihovu decu, ali i činjenice da je danas postalo normalno da deca takav uređaj dobiju kada krenu u školu.

- Pametni telefoni izlažu decu "svetu za koji nisu spremni" jer mogu da pristupe pornografiji i sadržajima o samopovređivanju i samoubistvu, što može imati štetan uticaj na njihovo mentalno zdravlje - rekla je Fernihau.

Zabrinute majke, nadale su se da će, ono što su zamislile kao malu, lokalnu grupu, ohrabriti roditelje da odlože davanje pametnih telefona deci do najmanje 14. godine i zabraniti pristup društvenim medijima do 16. godine, prenosi Gardijan.

Međutim, grupa se ubrzo pretvorila u kampanju širom zemlje nakon što je dostigla više od 1000 pristalica u roku od 24 sata nakon što ju je Grinvel promovisala na Instagramu.

Grupa, pretvorena u zajednicu kako bi se omogućila pridruživanje većeg broja ljudi, sada broji oko 4500 članova.

Prema istraživanju britanskog regulatora Ofcom, 91 odsto dece u Velikoj Britaniji poseduje pametni telefon do 11. godine, a 44 odsto njih takav uređaj ima već do devete godine.

(Ona.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Treba im dati najobičnije nokije": Treba li deci ograničiti upotrebu mobilnih telefona

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica