• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Roditelji pitaju: Devojčica (10) je blago gojazna i primećuje razliku u odnosu na drugarice. Kako joj pomoći?

M. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svake nedelje na portalu Ona.rs možete pronaći odgovore stručnjaka na svakodnevna pitanja u vezi sa decom. Pitanja nam šaljite na mejl ona@telegraf.rs

  • 0
Gojazna devojčica, zadirkivanje Foto: Shutterstock

Roditelji su često u nedoumici kako da pomognu svom detetu da prihvati promene koje prate odrastanje. Naročito kada je u pitanju fizički izgled.

Kako se deca razvijaju i rastu različitim tempom, razlike između vršnjaka nekada su previše očigledne, a ukoliko je dete osetljivije, takva odskakanja mogu da utiču na njegovo raspoloženje i svakodnevni život.

Roditelji su tada prva adresa gde dete pronalazi utehu, a na mamama i tatama je teret kako da usmere dete i nauče ga da se nosi sa promenama, sopstvenim emocijama i reakcijama okruženja.

Jedan roditelj nam se javio upravo sa sličnim problemom.

Devojčica (10) je blago gojazna, primećuje razliku u izgledu u odnosu na svoje drugarice. Kako da joj pomognem da se oseća bolje, već smo u u procesu rada sa nutricionistom?

Kako ističe psiholog Radmila Grujičić iz psiho centra "Psihomedica", sasvim je prirodno da u tom periodu počinje intenzivniji fizički, a time i psihički razvoj.

- Sve promene su sasvim normalne i o njima bi trebalo razgovarati kao o nečemu sasvim normalnom i očekivanom. Razlike koje postoje medju ljudima su normalne i čine našu planetu lepšim mestom za život, te je svaka naša specifičnost time posebna i lepa - ističe psiholog.

Najbolje bi bilo, kako savetuje, da se dete uputi na bavljenje sportom, plesom ili nekom drugom fizičkom aktivnosti kako bi upoznalo novu decu, družilo se, ali i radilo na pravilnom fizičkom razvoju.

- Detetu je veoma važna podrška od roditelja, te je važno da i vi budete stabilni i s mirom prihvatate rast i razvoj svog deteta - zaključuje Grujičić.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Govor se rađa iz zadovoljstva, dete neće pričati ako mu je ružno

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica