• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

3 načina kako da zaštitite dete na društvenim mrežama, a da mu ne kontrolišete telefon

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Roditelji se "bore" sa modernim čarima vaspitavanja i kontrole

  • 0
dete, tinejdžer, dečak, igra igrice, telefon Foto: Pixabay

Osim u realnom životu, isto tako i virtuelnom svetu deca i omladina mogu da budu u riziku da im se serviraju loše stvari. Društvene mreže nam oduzimaju najviše slobodnog vremena, preuzele su primat u odnosu na čitanje knjiga ili gledanje filmova, pa mladi sve što vide na njima gledaju da kopiraju ili pretvore u svoje navike, ponekad nesvesni da li je to za njih dobro ili loše.

Zato roditelji danas imaju mnogo briga oko odnosa njihove dece na društvenim mrežama, ali ipak postoji rešenje za to. Možete ih zaštititi iako su oni na raznim profilima, da ne budu toliko izloženi negativnim uticajima koje društvene mreže donose, piše "Washington post".

Stavite rizik u kontekst

Predlog je da sa decom razgovarate o društvenim medijima kao da je bilo šta posredi, ali objasnite da može biti štetan, ali može biti i jako koristan. Da vam jednostavnije objasnimo - vi želite da deca, posebno dok su manja, budu oprezni sa šporetom, a sa druge strane želite i da nauče da kuvaju. Dakle, budite oprezni u tom razgovoru pošto želite da pokažete da iz društvenih mreža može da se izvuče mnogo, ali i da budu oprezni prilikom njihove upotrebe.

Postavite granice

Tinejdžeri treba da imaju redovan i dug san od najmanje sedam sati, ali zbog upotrebe telefona, tableta i slično oni znaju da ostanu budni do kasno u noć i time poremete svoj san.

Preporučite im da drže telefone daleko od svojih kreveta, posebno od jastuka jer to može itekako uticati na njihovo mentalno zdravlje. Ako će vam biti lakše, možete aktivirati opciju ograničenja korišćenja društvenih mreža. Ovde nije akcenat da ih sputavate, već jednostavno da im ograničite vreme koje će možda provesti na lošem mestu.

Ne budite dramatični

Savet je da ne započinjete prvi priču o sadržaju koji tinejdžeri traže na društvenim mrežama, već sačekajte trenutak kada će oni nešto napomenuti i onda vi, ali bez napada, arogancije i vike, započnite priču o tome koji sadržaj ih zanima i koje sajtove najčešće posećuje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jovana iz Zrenjanina pravi zdrave igračke za decu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica