• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Počeo je Veliki post: Ovo su njegova osnovna pravila i smisao

Vreme čitanja: oko 2 min.

„Korist od posta ne ograničavaj samo na uzdržavanje od jela, zato što je istinski post udaljavanje od zlih dela."

  • 0
Krst raspeće Isusa Hrista Isusovo raspeće Foto-ilustracija: Shutterstock

Danas je prvi dan Velikog posta, najvažnijeg posnog perioda u toku godine. Traje sedam nedelja i priprema je za praznik Vaskrsenja Hristovog. Poslednji posni dan ovogodišnjeg Vaskršnjeg posta je 4. maj - potom sledi Vaskrs.

Oba segnenta posta su važna, i telesni i duhovni, kako Sveti Vasilije opominje: „Korist od posta ne ograničavaj samo na uzdržavanje od jela, zato što je istinski post udaljavanje od zlih dela."

Kada je telesni post u pitanju, u vreme ovoga posta uzdržavamo se od mesa, jaja, sira, mleka. "Vino i ulje dozvoljeni su samo subotom i nedeljem, ali i na dan Svete četrdesetorice mučenika, dok se riba može koristiti samo na Blagovesti i Cveti. Svim ostalim danima posti se „na vodi", a pogotovo strogo sredom i petkom. Po slabosti se u nedeljne dane osim srede i petka može razrešiti ulje, ali sa posebnim blagoslovom duhovnika ili parohijskog sveštenika", navodi se na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Kako objašnjavaju, prva tri dana prve nedelje Velikog posta od starine se poste posebno strogo, kao i poslednja nedelju posta koju postimo „na vodi", osim Veliki Četvrtak na koji razrešavamo na ulje i vino. Na Veliki Petak se uzdržavamo od jela i pića sve do iznošenja plaštanice, dakle do tri sata popodne, posle čega se uzima lagan obrok „na vodi". Takođe strogo postimo i Veliku subotu.

Šest nedelja posta (četrdesetnicu) čine:

  • Čista sedmica ili Nedelja pravoslavlja - u pesmama i molitvama se čuje vapaj duše koja se kaje, čisti, oplakuje svoje grehe
  • Pačista sedmica ili Hroma sedmica posvećena je uspomeni na svetog Grigorija Palamu, koji je učio da ljudi postom i molitvom mogu postati učesnici nestvorene božanske energije
  • Krstopoklona sedmica, u kojoj se iznosi Časni krst na jutrenju za poklonjenje i celivanje
  • Sredoposna sedmica dobila je naziv jer je to vreme sredine posta
  • Gluvna sedmica u toku te nedelje se ne peva, ne igra i ne svira, a poslovi se ne započinju
  • Cvetna sedmica nazvana je po cveću i zelenim grančicama koje su deca i građani bacali pred Hrista pri Njegovom ulasku u Jerusalim.
  • Stradalna ili Velika nedelja posvećena je stradanju i smrti Isusa Hrista

,,No zaista, neće me uzdržavanje od jela spasti. Ma se hranio peskom iz jezera, Ti mi nećeš doći ako post ne uđe dublje u dušu moju." Ove reči Vladike Nikolaja iz dela "Molitva na jezeru" mogu biti podsetnik svakome tokom posta.

Prema rečima Svetog Jovana Zlatoustog, post „ne znači samo uzdržavanje od hrane, nego i uzdržavanje od grehova“. „Posta ne treba da se pridržavaju samo usta“, kaže on, „nego i oko, i uho, i noge, i ruke, i ostali delovi tela; oko se mora uzdržati od nedoličnih prizora, uho od zlobnih glasina, ruke od nepravednih dela“.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: U crkvi "Oče naš" najpoznatija molitva ispisana je na više od 100 jezika

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica