• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta je to tako neodoljivo u filmu „Za danas toliko“: Posle njega na život se gleda drugačije

Vreme čitanja: oko 2 min.

To je film u kome nema gradske gužve, nervoznih ljudi, rokova, već se sedi u dvorištima, ide na okolna izletišta, jede se lubenica, voze se bicikli, upija sunce

  • 0
Film "Za danas toliko" Foto: Altertise/Promo

Ako bi se na pitanje iz naslova – „Šta je to tako neodoljivo u filmu „Za danas toliko“ tražio najjednostavniji odgovor, on bi glasio – ljubav prema životu.

Odavno domaći film nije doneo takve slike, likove i energiju kao delo Marka Đorđevića. Kada gledamo porodicu Šarenac, vraća nam se miris kolača našeg detinjstva. Čupavci koje oni prave, kao što je to činila njihova majka, okupljaju porodicu i učvršćuju nas u zajedništvu koje stvara magiju – boja, zvukova, osmeha.

I dok smo još uvek preplavljeni filmovima u kojima je otuđenost pojedinca ne samo karakteristika modernog doba nego i trend koji je veoma poželjan, a sve suprotno njemu zastarelo i nedovoljno moderno, na scenu stupaju Moca, Vasa, Višnja i Marta – a oni čine porodicu. Vasa povremeno dolazi iz Beograda, u kome živi i radi, njegova sestra i brat sa ćerkom su u porodičnoj kući. I kada ih okupi miris čupavaca, nastaje jedan poseban svet.

Filip Đurić, Nikola Rakočević, Ivana Vuković i devojčica Miona Pejković stvaraju uspomene koje gledaoca nasmeju, ožive, napune energijom i srećnog ga isprate iz bioskopa.

U 105  minuta sadržaja nema nasilja, psovki, kriminalnih radnji, koje kao da su postale imperativ savremene domaće kinematografije. Zato i jeste film za porodicu.

Film Foto: Altertise/Promo

To je film u kome nema gradske gužve, nervoznih ljudi, rokova, već se sedi u dvorištima, ide na okolna izletišta, jede se lubenica, voze se bicikli, upija sunce; dočekuju se gosti kao najbliža rodbina, polažu se prijemni ispiti, posećuju se kumovi, pevaju se pesme iz sveg glasa... neretko da bi se i tuga izvukla iz bića. Jer nisu je oni nimalo lišeni, samo se protiv nje bore svim mehanizmima odbrane. Koji izgleda postaju sve jači srazmerno dubini tuge. A dane kada ih ipak savlada prežive i nastave u ritmu pesme Kemala Montena „Vratio sam se živote“, koja film napaja originalnim optimizmom.

Domaće pesme su još jedno osveženje. Glavni likovi pevaju pesme koje smo mnogo ranije čuli, ali stvaraju nove slike jarkih boja koje ostaju u arhivi sećanja gledalaca. Leto postaje stil života, njegove blagodeti hrana za posmatrača, Kragujevac grad iz mašte, u kome žive najmaštovitiji ljudi. I sve se to pretvara u nešto univerzalno i tako personalizovano da na kraju filma samo pomislite: „Koliko je život lep. Idem da živim“.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Predstavljena slika "Odmor bašibozuka" Paje Jovanovića u Konaku kneginje Ljubice

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica