• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U redu je ako ne želite da se igrate sa svojim detetom: Evo zašto ovo može biti korisno i za vas i za mališana

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Potegla se debata na "TikTok-u"

  • 0
Igračke, dete, soba, nered Foto:Shutterstock

L'Oreal Tompson Pajton je novinarka, autorka knjige i motivacioni govornik, ali pre svega je mama. Jedna od njenih omiljenih aktivnosti je igranje sa ćerkicom, kao i da zajedno čitaju, igraju se kockicama ili odu u park na igralište.

Baš pre neki dan su bile u parku kada je L'Oreal upitala ćerku da li želi da se igra sa drugaricama, a ona je rekla da se igra sa mamom. To je nju iznenadilo, ali imajući u vidu da uskoro neće biti njen prvi izbor, zadovoljna je ovim odgovorom. Međutim, ona smatra da igranje sa detetom nije baš izbor za svakog roditelja. To joj je palo na pamet nakon što se potegla debata na "TikTok-u" posle snimka licenciranog savetnika KC Dejvis koja objašnjava zašto se ne igra sa svojom decom koja imaju četiri i šest godina.

- Samo sam im rekla "ne" kad god su me pitali da li želim da se igram sa njima. I na kraju su prestali da me pitaju i naučili su da se igraju sami - rekla je na snimku KC Dejvis.

Postavlja se pitanje zašto samostalna igra deteta može da koristi obema stranama?

Autorka snimka je rekla da će njena odluka izazvati debatu i nazvati je "užasnim roditeljem", ali kako vreme odmiče, dobija sve više pristalica. Nedavna studija u "Journal od Pediatrics" je otkrila da opadanje samostalne igre kod dece negativno utiče na mentalno zdravlje i dobrobit dece, piše "Yahoo".

- Mogu vam reći da sam bolji i odgovorniji roditelj pošto sam donela odluku da se ne igram sa decom. To je bila jedna od najboljih mojih odluka koje sam donela u prevazilaženju postporođajne depresije - rekla je KC Dejvis.

Sve što je potrebno detetu od dve godine jesu dve sesije od po 20 minuta samostalne igre. Za to vreme se i roditelji mogu posvetiti svojim aktivnostima.

igra, deca, igranje s decom Foto: Shutterstock/FamVeld

Odakle dolazi pritisak?

Postoji nekoliko faktora, počevši od društvenih medija ali i porodica sa manjim brojem dece. Kombinacija ovih faktora stvara veliki pritisak na roditelje, posebno na one koji su samohrani roditelji.

U redu je da kažete detetu "ne" kada vas bude upitalo da se poigrate. Znajte da vas to ne čini lošim roditeljem.

- Oni roditelji koji postavljaju razumne granice svojoj deci o tome kada su dostupni, a kada ne, tako brinu o sebi i o detetu da nauči da prihvata i mala razočaranja - rekla je Kristina Karig, direktor škole u Bruklinu.

Da biste lakše upravljali očekivnaja deteta, važno je da podelite sa njim kada ćete biti dostupni za igru sa njim.

- Deca će više voleti da imaju pet minuta vašeg fokusa nego veliku količinu rasejane pažnje. Neverovatno je moćno za njih kada shvate da mogu da izmisle svoje igre i da im nije potrebna odrasla osoba da bi se igralo. Neka pusti maštu na volju - dodala je Karig.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Ko su zanemarena deca

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica