• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Medicinski tehničari brinuli su o bolesnoj bebi koja nije imala kuda iz bolnice: Postali su njeni roditelji

J. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

U početku je biološka majka redovno posećivala bebu Elu. Vremenom, kako se Elino zdravlje stabilizovalo, dolazila je sve ređe. U decembru 2021, Ela je postala štićenik države, nakon čega joj se zdravlje pogoršalo i prebačena je u drugu bolnicu. Kada je konačno bila dovoljno jaka da ode kući u aprilu 2022, mala Ela nije imala kuda, njena majka nije imala gde da je zbrine

  • 0

Medicinski tehničari Tejlor i Dru Deras obožavali su sićušnu i krhku bebu Elu sa odeljenja za intenzivnu negu beba, koja je rođena u 23. nedelji, teška nešto više od pola kilograma.

Par, koji se upoznao tokom noćne smene i venčao nekoliko godina kasnije, lečio je bebu Elu u momentima kada je bila najslabija. Bilo je momenata kada su mislili da neće preživeti.

- Bila je veoma, veoma mala i veoma, veoma bolesna - rekla je Tejlor Deras (31) za "Washington Post", koja je, zajedno sa svojim mužem, medicinska sestra na odeljenju neonatologije u bolnici u Omahi.

Eli, koja je rođena u maju 2021. godine, bila je potrebna intenzivna medicinska nega, koja je uključivala i nekoliko transfuzija krvi. Kad god bi Tejlor Deras imala pauzu tokom smene, ona bi privila Elu sebi na grudi i čitala joj.

Isto bi radio i njen muž, koji je takođe bio slab na devojčicu.

Elina biološka majka bila je u ranim dvadesetim, rekli su Derasovi, i borila se da zadrži posao i dom. O Elinom ocu se ne zna ništa.

U početku je biološka majka redovno posećivala bebu Elu. Vremenom, kako se Elino zdravlje stabilizovalo, dolazila je sve ređe. U decembru 2021, Ela je postala štićenik države, nakon čega joj se zdravlje pogoršalo i prebačena je u drugu bolnicu.

Kada je konačno bila dovoljno jaka da ode kući u aprilu 2022, mala Ela nije imala kuda, njena majka nije imala gde da je zbrine.

Derasovi, koji su bili u braku od 2020. i pokušavali da dobiju bebu oko godinu dana, pozvali su socijalnog radnika zaduženog za Elin slučaj i ponudili se da budu njeni hranitelji. Pošto je još uvek bila nestabilnog zdravlja, znali su da će biti dobro opremljeni da brinu o njoj.

Par je takođe saznao da je Elina biološka majka želela da njena ćerka ostane sa medicinskim tehničarima koji su se s ljubavlju brinuli o njoj skoro godinu dana.

- Rekla je radniku socijalnog: "Želim da ode kod njih; oni je najbolje poznaju" - priseća se Tejlor Deras.

Nakon završetka obuke za hranitelja, Derasevi su odveli Elu kući kada je imala 11 meseci. Jedna od njenih prvih reči bila je "tata".

Iako su Derasovi bili oduševljeni što Ela živi sa njima, znali su da postoji mogućnost da je njena majka uzme nazad. Elina rođena majka nastavila je da posećuje ćerku. Tokom jedne posete, rekla je Derasima: "Vi ste njeni roditelji".

To im je donelo spokoj i sigurnost da će Ela ostati u njihovom domu.

U julu 2023, Elina biološka majka odrekla se roditeljskih prava, otvorivši put Derasovima da je usvoje. 18. novembra, dan koji je inače Nacionalni dan usvojenja.

Sudnica je bila puna drugih kolega i svi su im pružili podršku na putu ka roditeljstvu.

Ela, koja ima skoro tri godine, ima traheostomu - hirurški napravljenu rupu u dušniku koja obezbeđuje prolaz vazduha za disanje - kao i cev za gastrostomiju, za hranjenje. Derasovi kažu da će sve to verovatno biti uklonjeno u toku godine.

- Svake nedelje postaje sve bolja i bolja. Ona hoda i priča, a mi nismo znali da li će moći da radi sve te stvari.

Priča o porodici Deras bila je pokrivena i lokalnim i nacionalnim vestima, i nadaju se da će inspirisati druge koji se bore da postanu roditelji da razmisle o hraniteljstvu ili usvajanju.

- Nikad ne znaš ko kome si potreban. Postoje deca koja imaju posebne potrebe i treba im hraniteljstvo i usvajanje. Oni zaslužuju ljubav - saglasni su oboje.

Za sada uživaju u vremenu sa svojom ćerkom, koju su opisali kao drsku, pametnu, ljubaznu i živahnu. Ela će na jesen krenuti u vrtić.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pogledajte kako nastaje život u epruveti: Telegraf u laboratoriji za VTO u Valjevu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica