• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

9 najvažnijih minuta u detetovom danu, znate li koji su i zašto? Provediti ih sa svojim mališanima svakog dana

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedna Sara, misleći da je loša mama, potražila je rešenje i naišla na ovo

  • 0
mama i dete dečak Foto: Pexels/Oleksandr P

Video jedne mame koji prikazuje "devet minuta koji imaju najveći uticaj na dan deteta" izazvao je diskusiju na društvenim medijima i šire.

Sara Martinez je objavila isti video-snimak na svom "Instagram" i "TikTok" kanalu, gde je brzo stekao pažnju gledalaca.

Martinez je rekla za "Newsweek" da je bila inspirisana da napravi snimak nakon što se obratila drugim mamama za savet o osećanju "mamine krivice" sa kojim se bori već nekoliko meseci.

- To je uobičajena nit među roditeljima, od onih koji ostaju kod kuće i žongliraju sa bezbrojnim zadacima do zaposlenih roditelja koji se suočavaju sa svojim jedinstvenim izazovima - kaže ova mama.

"Krivica majke" se odnosi na osećanja krivice ili stida koje žene mogu da iskuse kada osećaju da ne ispunjavaju sopstvena ili čak jednostavna očekivanja društva o tome kakav bi roditelj trebalo da budu.

To je takođe široko rasprostranjeno osećanje, jer jedna anketa na 900 mama koju je sprovela veb lokacija GoodToKnow otkriva da je 78 odsto ispitanika iskusilo neki oblik krivice. Pošto se obratila internetu za pomoć, Martinez je dobila stotine pronicljivih saveta.

Ipak, jedna koja joj je zapela za oko bila je "teorija o devet minuta".

To je teorija koja se široko pripisuje afektivnom neuronaučniku Jaku Panksepu. Postavlja ideju da roditelji ne moraju nužno da budu prisutni 24/7, već da se fokusiraju na prisustvo u tri ključna momenta tokom dana.

Prvo, tri minuta nakon što se njihovo dete probudi, drugo, tri minuta nakon što se vrate kući iz škole ili vrtića, i na kraju, tri minuta pre nego što njihovo dete ode u krevet da spava.

- Radi se o tome da ti kratki dnevni susreti sa našom decom budu posebni i prisutni - rekla je ona. U video-snimku od 17 sekundi pokazala je kako teoriju primenjuje u praksi, a video je izazvao različite odgovore na društvenim mrežama.

Mnogi su se složili da oni baš najviše pamte te trenutke - priče za laku noć, dočekivanje iz škole sa šoljom čaja ili postavljenim stolom, ispraćanje u školu i davanje užine. Pojedine mame su komentarisale kako ih je ovaj video umirio jer su se one brinule da ne posvećuju mnogo vremena deca, a zapravo su tu kada je najbitnije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako da dete lako progovori

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica