• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svake godine po jedan portret iz britanske monarhije: Kejt je upotpunila triptih

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svake godine se očekuje po jedan portret ove porodice

  • 0
Kejt Midlton, Kralj Čarls, Kraljica Elizabeta Foto: Stephen Lock / i-Images / Avalon / Profimedia, Tanjug/AP

I dalje se još uvek ne zna ništa o zdravstvenom stanju buduće kraljice Velike Britanije, Kejt Midlton. Od kada je saopštila da boluje od raka, nije se pojavljivala u javnosti, a članovi kraljevske porodice na upit o njenom zdravlju odgovaraju da se dobro oseća i da oporavak napreduje u dobrom smeru.

Ponovo je ona dospela u žižu javnosti kada je osvanuo njen portret. Uistinu, mnogi kažu da nije baš reprezentativan i da izgleda "kao da je u pitanju rad za školsku izložbu". A sigurno je da niste znali da Kejt nije jedina koja je dobila svoj portret. Pre nje su to bili kraljica Elizabeta i njen svekar, kralj Čarls.

Prema pisanju "Tatlera", u pitanju je istorijska slika koja se naručuje svake godine i kojom se slavi određeni član kraljevske porodice u trenutku kada "ulazi u novu eru".

Kraljica Elizabeta

Kraljica Elizabeta Foto: Paul Quezada-Neiman / Alamy / Alamy / Profimedia

"Tatler" je naručio portret kraljice Elizabete u znak sećanja na platinasti jubilej 2022. godine. Sliku je završio nigerijski umetnik Oluvole Omofemi i ona prikazuje kraljicu u haljini od raznobojnog cveća na živopisnoj žutoj pozadini. Ovaj portret je naišao na pozitivne kritike, a prikazana je i na Sotbijevoj izložbi "Moć i slika: Kraljevski portret i ikonografija".

Kralj Čarls

Sledeći član kraljevstva koji je dobio portret je kralj Čarls, naslednik krune posle Elizabete. Mesec dana pre nego što je zvanično krunisan, glavni urednik Ričard Denen je angažovao mladu i talentovanu umetnicu Saru Najts da nacrta budućeg kralja. Objavljivanjem ovog portreta označio je novi trenutak za istoriju Britanske monarhije jer nosi sva obeležja tradicije. Kralj Čarls je okrenut ka istoku u odnosu na "izlazak sunca i novu zoru".

Princeza od Velsa Kejt Midlton

Ovaj portret prikazuje Kejt u njenom najviše kraljevskom izdanju, elegantna i dostojanstvena kao i uvek. Autor je britansko-zambijska umetnica i mama troje dece, Hana Uzor koja je rekla da "kada nemate priliku da lično upoznate osobu koju crtate, onda morate pogledati sve aspekte sa strane, da pronađete suptilne trenutke na različitim fotografijama". Na portretu je Kejt na prvom državnom banketu za vreme vladavine kralja Čarlsa III tokom državne posete Južnoj Africi 2022. godini. Interesantno je da Kejt nije sedela za ovaj portret, već je umetnica, kako je rekla, koristila različite fotografije za izradu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Princeza od Velsa objavila da je pod preventivnom hemioterapijom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica