• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Tužan život Dion petorki: Sestre su bile turistička atrakcija, a samo dve ove godine slave 90. rođendan

Vreme čitanja: oko 4 min.

Do 1937. godine, oko 3000 posetilaca je svakodnevno prolazilo kroz krug bolnice Kvintlend, gde su sestre bile zbrinute. Holivud je iskoristio njihovu slavu, a o njima su snimljena četiri filma 1930-ih, svi sa srećnim završetkom

  • 0
The Dionne Quintuplets Foto: Fred Davis / Zuma Press / Profimedia

Pet sestara, identičnih bliznakinja, koje su postale poznate kao Dion petorke rođene su prerano u malom selu u Ontariju, u Kanadi, u maju 1934. Njihove javne živote obeležila je navodna velika zarada, dok im je zapravo život bio obeležen bedom, izdajom i zlostavljanjem od najbližih.

Rođene 28. maja 1934. godine, pet identičnih sestara rodile su dva meseca pre vremena u selu Korbejl, u blizini Nort Beja. Iznenađujuće, Anet, Sesil, Emili, Mari i Ivon su preživele svoje prve mesece i godine života i smatrane su medicinskim čudom.

Poseban inkubator je morao da se hitno dostavi u bolnicu da bi devojčice ostale u životu, a pet žena je njihovoj majci  pomagalo u hranjenju, presvlačenju i brizi o njima. Zabrinuta za njihovo dobro, vlada Ontarija je odlučila da interveniše u podizanju devojčica.

Petorke su oduzete od roditelja, majke Elzire (24) i oca Oliva, i pretvorene u turističku atrakciju.

Ubrzo je svet nazivao petorke Dion "čudotvornim bebama" i one su postale svetski simbol snage i radosti tokom Velike depresije.

Do 1937. godine, oko 3000 posetilaca je svakodnevno prolazilo kroz krug bolnice Kvintlend gde su sestre bile zbrinute. Holivud je iskoristio njihovu slavu, a o njima su snimljena četiri filma 1930-ih, svi sa srećnim završetkom.

Roditelji su vratili starateljstvo

Ali stvarni životi petorki Dion bili su uglavnom nesrećni. Pokrajinska vlada Ontarija je 27. maja 1935. oduzela pet sestara njihovim roditeljima, nakon što je njihov otac Oliva potpisao ugovor sa promoterima da izloži devojčice na Svetskom sajmu u Čikagu. Iako je Oliva otkazao ugovor dan nakon što ga je potpisao, vlasti su se ipak umešale da zaštite bebe, kako su rekli, od potencijalnih kidnapera i eksploatacije.

Ipak, pod nadzorom države devojke su postale najveća turistička atrakcija Kanade. Tokom detinjstva devojčica, medicinske sestre bi ih vodile na balkon dečije sobe i pokazivale jednu po jednu gomili ljudi, a njihova imena su bila ispisana na kartici. U medijima je vaspitanje devojčica okarakterisano kao privilegovano, sa stalnom negom i sopstvenim bazenom i igralištem.

Ali u stvarnosti njihovo igralište je bilo okruženo staklom koje je omogućavalo posetiocima da ih gledaju tri puta dnevno.

U svojoj autobiografiji iz 1963. godine, "We Were Five", napisale su da su tokom svog odrastanja bili izolovane od drugih, a samo nekoliko puta im je bilo dozvoljeno da napuste imanje.

- Živele smo u centru cirkusa. Karneval smešten usred ničega - napisale su one govoreći o svom "domu" nazvanim Kvintlend.

Prema nekim procenama, petorke su donele čak 500 miliona dolara provinciji Ontario za manje od jedne decenije.

Iako su njihovi roditelji živeli preko puta Kvintlenda, oni su se tamo osećao nepoželjnim i retko su ih posećivali.

Nakon devetogodišnje bitke za starateljstvo, roditelji su ih vratili, ali je njihov novi dom bio "najtužniji dom koji su ikada poznavale", kasnije su napisale. Svoje roditelje nisu doživljavale kao spasioce iz Kvintlenda. Otac je bio tiranin, a majka nije imala emocije prema njima.

Živele su od 746 dolara mesečno

Sa 18 godina, sestre Dion su napustile dom, prekinuvši skoro svaki kontakt sa svojom porodicom. Emili je postala monahinja i umrla 1954. Tri žene su se udale i imale decu, ali su se i razvele. Mari je umrla od krvnog ugruška 1970. Sredinom 1990-ih, tri preostale sestre Anet, Sesil i Ivon napisale su u svojoj knjizi "The Dionne Quintuplets: Family Secrets" detalje o zlostavljanju u porodici.

Uprkos ogromnom prihodu koji su petorke generisale kao javni kuriozitet, do 1941. godine, kada su devojčice imale sedam godina, samo je milion dolara stavljeno u njihov fond. Kada su napunile 21 godinu i stekle pravo da dobiju sredstva, ostalo je samo 800.000 dolara. Njihov život u kavezu ih nije pripremio za stvarni svet, pa tako nisu razumele mnoge svakodnevne stvari.

Sredstva koja su im bila obezbeđena su na kraju nestala, a kada su Anet, Sesil i Ivon dostigle šezdesete, živele su zajedno van Montreala sa zajedničkim prihodom od 746 dolara mesečno.

Onda su 1998. godine tražile od kanadske vlade da im nadoknadi izgubljeni ili oduzeti novac iz povereničkog fonda. Prvi odgovor vlade uključivao je ponudu od 2.000 dolara mesečno, ali nakon negodovanja javnosti, postignuta je nagodba od četiri miliona dolara.

Anet i Sesil ove godine slave 90. rođendan

Prvi događaj kojim će se obeležiti rođendan dve i dalje žive sestre održava se od 25. maja ove godine u bašti "Dionne Quints Heritage Home". Sve aktivnosti su besplatne, uključujući obilaske Doma nasleđa Dion petorki.

U čast njihovog rođendana, muzej će takođe biće domaćin posebne komemoracije u kojoj se ističe trajni uticaj petorki na zajednicu i šire. Događaj će sadržati nikada ranije viđene fotografije, prezentaciju, kolače, a neki članovi porodice Dion će biti na licu mesta popodne, ali Anet i Sesil će biti sprečene da dođu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kineska porodica pronašla svoju budućnost u Pirotu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica