• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li ćerkama tinejdžerkama treba dopustiti da se oblače onako kako one žele?

N. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Važno je da razumete sopstvene priče i predrasude, pre nego što razgovarate sa ćerkom, jer one mogu postati okidači

  • 0
Mala matura Foto:Shutterstock

Šta vaša ćerka nosi zavisi od kulture u kojoj živite, kulture u kojoj ste vi odrasli i koliko dobro poznajete njenu ličnost. Skoro svaka kultura propagira roditeljsku kontrolu, komentarisanje dečjih izbora i stvaranje pravila za promene u vezi sa ženskim telom. Postoji toliko nepisanih pravila, ali je jedna objektivna istina - vi želite da zaštitite vašu ćerku.

Koji je pravi put?

Prvo što treba da uradite jeste da odredite kako se osećate u vezi sa svojim telom i garderobom koju vi birate. Ne kaže se džabe "počnimo od sebe". Kada ste bili tinejdžer, da li ste želeli da probate nešto drugo? Nešto skromnije? Nešto upadljivije? Da li ste bili slobodni da se osećate kao autentična individua?

Važno je da razumete sopstvene priče i predrasude pre nego što razgovarate sa ćerkom, jer one mogu postati okidači kada vidite njen „mali struk“.

Na primer, ako ste bili postiđeni zbog toga što ste želeli da izgledate lepo ili senzualno (što se razlikuje od seksualnog), iz "mesta traume" možete posramiti svoju ćerku. Suprotno tome, ako ste se stideli kada ste bili tinejdžer možda ćete se osećati "neadekvatno potkovno" da ponudite smernice, granice ili uvid u preferencije vaše ćerke.

Svaka porodica je drugačija i svaka porodica ima pravo da podržava određene vrednosti i tradicije. Međutim, shvatite sa čime ste odgajani i kako se sada osećate u vezi sa tim idejama. Što ste samosvesniji, to možete biti sigurniji, direktniji i fleksibilniji sa svojom rigidnošću. Kada su u pitanju tinejdžeri, krutost je jednaka ogorčenju, pa obratite pažnju na pristup.

mama i ćerka, razgovor mame i ćerke, roditelj, ćerka Foto: Shutterstock/fizkes

Što se tiče vaše ćerke, fokusirajte se na širu sliku. Šta će se desiti sa vašom vezom ako joj oduzmete majice? Da li je vaša ćerka tip koji će se postideti i odustati? Ili će "prošunjati" svoju odeću? Da li će vaše neodobravanje proizvesti distancu ili će vas zbližiti?

Odgovori bi trebalo da vas dovedu do nekih zaključaka o tome kako dalje. Ova diskusija o odeći je prilika da zajedno kreirate odluke zbog kojih se obe osećate poštovano. Budite prisutni i sarađujte.

Možete reći sledeće: „Malo mi je neprijatno zbog krop-topova, jer pokazuju mnogo kože. I prepoznajem da je to današnji stil, i želim da nosiš ono što čini da se osećaš samopouzdano i srećno. Kako to možemo zajedno da rešimo?"

Više slušajte nego pričajte i vidite da li možete postići kompromis, što znači da obe strane nešto žrtvuju. Opet, cilj nije da kontrolišete svoju ćerku - cilj je voditi dijalog.

Pomozite jo da sazri bez stida, uz određenu dozu ukusa, prenosi "WashingtonPost".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: BAFE doveo Milano u Beograd, a poruka modnih revija je bila jasna: Ne smemo da ćutimo

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica