• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta činiti kada vaša ćerka ogovara ili vređa svoje vršnjake? Mentalitet "zle devojke" je čest kod tinejdžerki

N. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Internet komunikacija i društveni mediji takođe potpiruju vatru mentaliteta "zle devojke"

  • 0
Rebellion teenage blonde girl majka ćerka svađa pubertet deca problemi Foto: Shutterstock

Postoji mnogo literature posvećeno tome šta da radite ako je vaše dete žrtva maltretiranja od takozvane "zle devojke". Ali šta činiti ukoliko saznate da je vaše dete ta "zla" devojka?

Možda vam je školski psiholog prijavio da vaša ćerka zadirkuje druge ili vam je neko od roditelja rekao da njihovo dete ima problem sa vašim. Možda ste "uhvatili" šaljive, podrugljive poruke dok ste pregledali njen telefon. Šta god da je izvor, vest će u početku biti teško probavljiva.

- Za bilo koga od nas, ako nam se kaže da je naše dete uradilo nešto loše ili podlo, odmah pomislimo da je to nemoguće - kaže Aleksis Blajh, socijalni radnik i terapeut iz Njujorka koji radi sa tinejdžerima.

Ako otkrijete da se vaše dete ne ponaša sjajno prema svojim vršnjacima, treba da dođete do korena problema, odnosno uzroka zašto se ponaša tako. Velike su šanse da razlog počiva u osećanjima vašeg deteta, više nego u konkretnom sukobu sa maltretiranim detetom. Na primer, ogovaranje se obično ne radi sa štetnim namerama. Umesto toga, strane koje učestvuju, obično nesvesno, to rade da bi se međusobno povezale.

- Ljudi ogovaraju jer deleći informacije kreiraju bliskost - kaže Blajh.

Pitajte svoje dete "da li postoji drugi način da se osećaš blisko sa svojim prijateljem, a da ne pričaš o toj osobi?"

Navedite primere sukoba koje ste imali na poslu ili sa svojim grupama prijatelja i kako ste ih rešavali. Ukažite na konflikte na te-ve-u i razgovarajte sa svojim detetom kako bi ono postupilo u toj situaciji. „Deca uvek slušaju“, kaže Blajh. „Čak i ako prevrću očima, shvataju sve“.

Majka mama ćerka svađa Foto: Shutterstock

Pogledajte širu sliku

Ovo loše ponašanje devojčica obično oživljava u srednjoj školi, kada pubertet počinje da pogađa i emocije preplavljuju.

Deo razloga zašto devojke dobijaju lošu reputaciju, objašnjava Blajh, jeste to što devojke imaju tendenciju da emocionalno više ulažu u svoja prijateljstva. Obično im je više stalo do dinamike prijateljstva.

Kortni Konli, terapeutkinja i stručnjakinja za dobrobit iz Merilenda koja je specijalizovana za pomoć mladima, kaže da je važno zapamtiti da je zločesto ponašanje devojaka oblik komunikacije. „Postoji razlog zašto se deca ponašaju na taj način, bilo da se radi o sticanju popularnosti, da li su i sami bili meta ili pokušavaju da se uklope u određenu gomilu koja takođe ima takav mentalitet zle devojke“, kaže ona.

Mnogo puta je to igra moći u kojoj to dete pokušava da se postavi u ono što smatra boljom društvenom situacijom.

Ona savetuje roditeljima da ne reaguju preterano i ne sramote svoje dete ako je označeno kao" zla devojčica". Umesto toga, obavite jednostavan razgovor sa detetom da biste saznali šta se dešava i pomozite mu da sagleda situaciju sa druge strane.

Internet komunikacija i društveni mediji takođe potpiruju vatru mentaliteta "zle devojke", kaže Konli. Više nadgledanja može pomoći u tom odeljenju, omogućavajući roditeljima da znaju koji sadržaj njihova deca konzumiraju i kakvo je ponašanje prikazano u onome što gledaju, prenosi "Yahoo!".

„Pogledajte tekstualne poruke i onlajn komunikaciju vašeg deteta“, kaže Konli. "To je dobar način da saznate da li je vaše dete zločesto."

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Konferencija "Kragujevac- Grad po meri svake porodice": Važnost roditeljstva kao stuba celog društva

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica