• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hteli su da abortiraju sijamske bliznakinje kad im je predviđeno manje od 24 sata života: Sada imaju 7 godina

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Njihova snaga nas je uhvatila nespremne", prisećaju se roditelji

  • 0

Čelsi i Nik su 2017. godine saznali da čekaju bliznakinje. Uzbuđeni što će ponovo postati roditelji, jedva su čekali preglede kod lekara. No, tamo su dobili razočaravajuće vesti - da su u pitanju sijamske bliznakinje, spojene pri grudima kojima je tada predviđeno da imaju manje od pet odsto šansi da će živeti duže od jednog dana. 

Nekoliko puta im je naglašeno da bi najbolja opcija bila abortus, što su Čelsi i Nik uzeli u razmatranje. Međutim, Čelsi je ubrzo donela odluku da želi da rodi svoje devojčice, znajući veliki rizik. 

S obzirom na to da su doktori bili toliko ubeđeni da devojčice neće preživeti dan duže, bračni par nije ni kupovao odeću za njih. Ipak, nakon rođenja bliznakinja po imenu Kali i Karter, one su uspele da pobede predviđenu sudbinu.

- U početku smo zaista imale momente kada smo skoro odlučili da abortiram. Niko ne želi da danonoćno mesecima nosi decu u stomaku, da bi saznali da imaju samo 24 sata života kad se rode. Međutim, njihova snaga nas je "uhvatila nespremne" - priseća se ona, piše "DailyMail".

Devojčice su povezane od grudne kosti nadole, što znači da svaka ima svoje srce i stomak, ali dele jetru, crevni put i bešiku. Obe mogu da kontrolišu po jednu nogu i dve ruke.

U početku su imale nekih problema sa disanje, ali su pored toga rođene kao sasvim zdrave bebe. Devojčice su nedavno završile prvi razred i koriste se često kolicima. I dalje uče kako da hodaju uz pomoć fizikalnih terapija. Nažalost, njihova pojava privlači pažnju gde god da se pojave. Zbog toga, izložene su pogledima, komentarima, a roditeljima su neki ostali urezani duboko u sećanju.

- Bilo je komentara, i to od starijih žena, poput: "Bože, ne bih želela da bilo kome dam takav život. Abortus je bio bolja opcija" i slično. Deca bi isto dolazila i pitala da li su zalepljena, a znamo da nas pogrdni komentari dece tek čekaju - navodi Nik.

Kako Čelsi i Nik naglašavaju, oni ne planiraju da razdvajaju devojčice zbog niza rizika. Ukoliko one to budu želele u budućnosti, predstaviće im sve rizike i dozvoliti da one same odluče.

- One sebe vole i obožavaju svoje telo. Svakodnevno mi pričaju kako se osećaju lepo baš takve kakve su. Želim da ljudi znaju da su one sasvim normalne devojčice. Deca su i žele da budu tretirane baš kao i druga deca. Idu u školu, igraju se, glupiraju se i, kao i sve sestre, nekada se ne slažu - navodi mama.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sara je samohrana majka bliznakinja sa Daunovim sindromom: Njena porodična priča raznežuje sva srca

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica