• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Da li je majčinska intuicija stvarna? Odgovor je komplikovan

M. M.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Majke obično svoja osećanja pripisuju intuiciji, ali mišljenja nauke koja stoje iza ove pojave su pomešana

  • 0
Mama i dete Foto: Shutterstock

Majčinski instinkt je termin koji se odnosi na osećaj gravitacije koju majka oseća prema svom detetu i njegovu dobrobit. Majke se često oslanjaju na svoju intuiciju kako bi  obezbedile bezbednost i sigurnost deteta jer je taj osećaj konstantno navodi da odgovori na potrebe svog deteta.

Ali da li je ovaj instinkt utemeljen u nauci? Da li je to samo slučajno? Da li čitamo više o ovim anegdotama zbog pristrasnosti i želji da su tačne? Evo šta kažu stručnjaci.

Da li je majčinska intuicija stvarna?

Komplikovano je. Psiholog i savetnik za medije Fondacije za istraživanje depresije "Nada za depresiju" Ernesto Lira de la Rosa kaže da nema mnogo studija ili istraživanja koja bi potvrdila da li je majčina intuicija stvarna, s obzirom na subjektivnu prirodu ovih priča. Štaviše, mišljenja su pomešana o poreklu onoga što obično nazivamo majčinom intuicijom, ali njeni koreni se mogu naći u teoriji vezanosti.

Začetnici ove teorije, Džon Boulbi i Meri Ejnsvort, pokušali su da objasne zašto su bebe privučene određenom pojedincu ili pojedincima u trenucima kada su u stresu ili im je neko potreban. Teorija privrženosti kaže da se ljudi rađaju sa potrebom da se vežu za svoje negovatelje i da stanje tih ranih veza odjekuje tokom celog života osobe, diktira koliko se dobro ili koliko loše ta osoba povezuje sa drugima. Kada je u pitanju majčinska intuiciju, teorija vezanosti objašnjava da su dete i negovatelj — u ovom slučaju majka — uspostavili vezu koja čini majku veoma usklađenom sa potrebama deteta.

Licencirani terapeut Majra Mendez kaže da je osećaj koji mnogi nazivaju majčinskom intuicijom sporo izgrađen proces.

- Poznavajući svoje dete, ono zauzvrat poznaje i vas. Ovaj osećaj počinje da se razvija rano i važno ga je slušati. Ako je negovatelj otvoren za povezivanje, prepoznaće znakove - objašnjava ona.

Lira de la Rosa dodaje da roditelji mogu da tumače različit plač svog deteta koje drugi možda i ne primećuju.

- Oni znaju da razlikuju plač svog deteta da bi utvrdili da li je dete gladno ili mu je potrebna promena pelena, na primer, tako da ne bi bilo neuobičajeno da roditelji počnu da veruju sopstvenoj intuiciji, s obzirom na ova rana formativno iskustvo i vezi sa svojim deca - kaže on za Yahoo Life.

Porodica, deca, mama i dete Foto: Shutterstock

Druga teorija je da je u pitanju - genetika.

- Biološki ili rođeni roditelji doživljavaju mnogo hormonalnih promena tokom trudnoće i dele DNK sa svojom decom. Dakle, moguće je da je ova intuicija stvarna i važeća za mnoge roditelje - zaključuje stručnjak.

Da li je majčinska intuicija ograničena na mame?

Ne, tvrdeMendez i Lira de la Rosa. Mendez priznaje da iako tradicionalno razmišljanje o teoriji vezanosti vidi da biološke majke imaju najveću odgovornost prema detetu, ona ističe da nemaju sve bebe ovu priliku za povezivanje.

Lira de la Rosa ne veruje da je bilo kakva biološka veza neophodna da bi neko iskusio roditeljsku intuiciju.

- U mom kliničkom radu sa usvojiteljima, oni su takođe prijavili ovu vrstu intuicije. To pripisujem dobrim osobinama negovatelja koji je usklađen sa potrebama svog deteta - objašnjava on.

I Mendez i Lira de la Rosa su takođe primetili ovo povezivanje sa negovateljima izvan kuće, napominjući da i oni mogu razviti osećaj za potrebe deteta i signale kada dovoljno vremena provode zajedno.

- Ta ista veza i povezanost mogu da se dogode sa bilo kim. Ne radi se nužno o tome da budete majka, već više o promovisanju sposobnosti vezivanja za nekoga ko dobro čita dečije znakove i zvukove - kaže Mendez.

Bilo, kako bilo, odlično je da postoji

Iako se možda nikada neće doći do zadovoljavajućeg rešenja po pitanju da li je majčinska intuicija stvarna, početna veza između bebe i roditelja dovodi do jače sposobnosti roditelja i deteta da se međusobno povežu i razviju jaku vezu.

Iako su priče o majkama koje imaju snove ili slutnje koje ih primoravaju da traže da dete napusti bar ili da ne prisustvuje koncertu iz straha za njihovu bezbednost dovele do njihovog spasenja u nekim situacijama, one prkose logičnom objašnjenju.

Jednu stvar znamo? Majčina intuicija - bilo stvarna ili uočena - može biti dobra stvar.

- Studije su otkrile da majke koje su prijavile viši nivo majčinske intuicije takođe prijavile i viši nivo zadovoljstva životom. Takođe je otkriveno i da, što je majka imala više poverenja u sopstvenu sposobnost da odgovori na signale i potrebe svog deteta, to je bila efikasnija u tome - zaključujeLira de la Rosa.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako roditelji da regulišu emocije?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica