• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova igračka dečaka (3) odvela pravo u smrt: Doživeo tešku povredu mozga, roditelji isključili aparate

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Levijev mozak je bio predugo bez kiseonika, što sugeriše da je razvio cerebralnu hipoksiju

  • 0

Levi Rajt, trogodišnji sin rodeo zvezde Spensera Rajta, preminuo je nakon što su mu isključeni aparati za održavanje života, objavila je porodična prijateljica i portparolka Mindi Sju Klark u ponedeljak na "Fejsbuku".

Levi je bio pod sedativima i na aparatu za disanje 12 dana nakon što je zadobio tešku povredu mozga usled toga što je 21. maja slučajno odvezao svoju igračku traktor u reku Juta, navodi "People".

- Posle nekoliko neprospavanih noći, mnogo istraživanja, višestrukih razgovora sa najboljim svetskim neurolozima i miliona molitvi, mi smo ovde suočeni sa našim najvećim strahom - napisala je dečakova majka, Keli Rajt, u objavi na Fejsbuku pre nego što su porodično odlučili šta da urade.

Šta se desilo sa Levijem?

Nakon što je odvezao igračku traktor i upao u reku, dečak je izvučen iz vode, a mere za spasavanje su sprovedene na licu mesta od strane hitnih službi. Ipak, nejasno je da li je Levi udario glavom u nesreći ili je udahnuo vodu.

Odveden je u bolnicu, a zatim je prebačen u primarnu dečju bolnicu u Solt Lejk Sitiju, gde je utvrđeno da je i dalje u kritičnom stanju.

Levijevo srce je i dalje kucalo, ali mozak je predugo bio bez kiseonik, što je nepovratno oštećenje.

Doktori su pratili Levijevu moždanu aktivnost pomoću elektroencefalograma (EEG), ali bilo je malo promena.

Do 2. juna porodica je donela odluku da isključe aparate za održavanje u životu.

Koja vrsta povrede mozga može izazvati ovo?

Levijev mozak je bio predugo bez kiseonika, što sugeriše da je razvio cerebralnu hipoksiju.

- Iako ima malo informacija o tome šta se dogodilo, čini se da je incident rezultirao gubitkom neophodnog kiseonika u mozgu, čiji efekti mogu biti razorni - kaže za "Yahoo Life" dr Džoi Gi.

- Mozak može ostati bez kiseonika samo nekoliko minuta pre nego što određene moždane ćelije počnu da pokazuju povrede - hipoksije ili anoksije. Tada počinju da umiru.

Porodica Rajt je napomenula da su, dok je Levi bio pod sedativima, lekari naporno radili da bi njegovo telo bilo hladno i da suzbili simptome nalik groznici, pristup koji se, kaže Gi, koristi za zaštitu mozga i drugih organa nakon traumatske povrede. Međutim, "ako postoji produženi gubitak kiseonika u mozgu i ako moždana aktivnost ostane tiha i važna aktivnost moždanog stabla se izgubi, mozak može biti u stanju cerebralne moždane smrti".

Alternativno, ako i dalje ima aktivnosti u moždanom stablu - koje kontroliše osnovne vitalne funkcije kao što su disanje, svest i rad srca - osoba može biti u "trajnom vegetativnom stanju", kaže Gi.

Šta uzrokuje cerebralnu hipoksiju?

To može biti rezultat brojnih zdravstvenih problema i nesreća - i uključuje utapanje, gušenje, udisanje dima, opstrukciju disajnih puteva.

- Iako ne znam detalje ovog tragičnog slučaja, čini se da su prošle skoro dve nedelje otkako je Levi Rajt imao nesreću, što je dovoljno vremena da se odredi dugoročna prognoza“, rekao je dr Džered Ros, Lekar hitne pomoći za "Yahoo Life".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Čopor lutalica krvnički napao dete: Grizli ga i razvlačili po ulici, jedna stvar mu spasla život

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica