• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nataša Bekvalac ne žali što je "crna ovca" u porodici: Sija autentičnim sjajem čak i kada to "bode" oči

N. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dete koje je crna ovca je pokretač promene

  • 0
Belgrade River Fest, koncert Antonisa Remosa Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Psihologija je nauka koja je otvorila put ka osvešćivanju nezdravih obrazaca u ljudskom ponašanju - osvetlivši put unutrašnjeg mraka, pružajući šansu za oblikovanje i promenu, jer možemo menjati samo ono čega smo svesni.

Porodični odnosi vekovima su bili podređeni nametnutim društvenim normama tog vremena, i kao što je Tolstoj rekao: "Svaka nesrećna porodica - nesrećna je na svoj način".

Međutim, u poslednje vreme sve se više govori o transgeneracijskim traumama, načinu na koji telo pamti negativne emocije naših predaka; prekida se uverenje "krv nije voda" i "u porodici sve prašta".

"Nemoj tako, pa to ti je mama/tata/brat/sestra" - više nije dovoljno opravdanje.

Dolazi se do zaključka da treba da negujemo odnose koji su dobri po nas, da poštujemo ljude koji nas poštuju, i ne ostajemo tamo gde nam je to isto uskraćeno.

Biti "crna ovca" je pojam koji označava pojedinca koji na neki način "kalja" ugled porodice, ali to je samo jedna strana medalje. "Crna ovca" je autentična, svoja, drugačija osoba koja ne popušta pred toksičnim pravilima, već hrabro kroji svoja ne mareći za dogme.

A naša pop zvezda Nataša Bekvalac se uvek osećala kao jedna od njih. Na svom "Instagram" profilu podelila je fotografiju uz opis koji odiše samoosvešćenjem i dubinama koje bi svi trebalo da dosegnemo.

"Da li su vam nekada vaši rekli da ste crna ovca u porodici? Crna ovca u porodici je onaj koji odstupa od imidža porodice, ko se ponaša drugačije od pravila i normi koje važe u porodici. Crna ovca je svesna porodične disfunkcionalnosti i toksičnosti. Ona koja kada to naglas govori, postavlja svoje granice i upućuje na pravu istinu i realnost, biva odbačena, uvređena i često osramoćena od roditelja - napisala je Nataša i dodala:

"Crna ovca proučava porodičnu genezu i shvata da se situacija i odnosi prenose sa generacije na generaciju. Ona počinje da prekida nefunkcionalne obrasce i uverenja u okviru iste. Ona prva radi i vidi stvari drugačije, započinje rad na sebi, bavi se svojim traumama, blokadama, pronalazi svoju autentičnost i govori NE svemu u čemu vidi disfunkciju. Dete koje je crna ovca je pokretač promene."

Nataša je svoju vešto smišljenu percepciju porodičnih odnosa završila porukom da "nismo mi problem" i da nastavimo da sijamo našim autentičnim sjajem, čak i kada to članovima porodice "bode oči".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nataša Bekvalac kiti pevačicu na svadbi: Pare samo lete

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica