• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ko su novi kralj i kraljica Malezije? Najbogatiji čovek na motoru obilazi kraljevstvo, ona pomaže siromašnima

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zvanično krunisani novi kralj i kraljica Malezije

  • 0
kralj i kraljica Malezije Foto: Tanjug/AP

Sultan Ibrahim Iskandar položio je zakletvu kao 17. kralj Malezije na ceremoniji bogatoj tradicijom u palati Istana Negara u Kuala Lumpuru 20. jula, čime je počela njegova petogodišnja vladavina. Sultan Ibrahim (65), koji potiče iz Džohora, nosio je zvaničnu ceremonijalnu odeću poznatu kao muškat i kraljevske regalije, koje čine kruna, kopča i kratki bodež.

Kraljica Radža Zarit Sofija (Raja Zarith Sofiah) bila je obučena u tradicionalnu odoru, zlatnu "baju kurung", a par je ušao u dvoranu uz zvuke nafirija, vrste trube i kraljevskog orkestra, prenosi "Guardian".

Ko je novi malezijski kralj?

Sultan Ibrahim, jedan od najbogatijih ljudi u zemlji, ima veliko poslovno carstvo u rasponu od nekretnina do telekomunikacija. Šezdesetpetogodišnji monarh iz južne države Džohor ima dobre odnose sa premijerom Anvarom Ibrahimom i iskren je o malezijskoj politici, jer je govorio protiv korupcije i rasne diskriminacije.

kralj i kraljica Malezije Foto: Tanjug/AP

Sultan Ibrahim, čija je majka Engleskinja, glasno govori o pitanjima socijalne zaštite i svake godine putuje svojim motorom "harli dejvidsonom" kako bi upoznao sve svoje sunarodnike širom kraljevstva.

Osim flote mlaznjaka, ima veliku kolekciju luksuznih automobila i motocikala, kao i imanja u inostranstvu. On je takođe jedini od devet vladara sa malom privatnom vojskom - uslov koji je bio dogovoren kako bi se država Džohor pridružila današnjoj Maleziji.

On je rekao da planira da oživi projekat brze železničke veze sa Singapurom. Njegovo bogatstvo se procenjuje na više od pet milijardi dolara.

Nova kraljica bavi se humanitarnim radom

Njegova supruga Radža Zarit Sofija, koja inače i potiče iz kraljevske porodice, diplomirala je na Oksfordu i autor je nekoliko knjiga za decu. Ona i kralj imaju pet sinova i ćerku.

Ona se školovala u Engleskoj i studirala je kineske studije - govori pet jezika, uključujući kineski, francuski i italijanski.

Napisala je četiri knjige za decu 1995. godine, a takođe je zaslužna kao autor i kraljevski pokrovitelj "Sećanja naše majke", zbirke priča raznih žena o temama tuge i gubitka majke.

U braku je od 22. septembra 1982. godine. A 2019. godine je odala dirljivu počast svojoj baki po majci, Peranakan Kineskinji, u objavi na društvenim mrežama o svojoj odlučnosti da dozvoli svojoj deci da uče o svom mešovitom nasleđu.

Filantropski poduhvati malezijske kraljice su ogromni. Kao kraljevski savetnik u Malezijskom društvu Crvenog polumeseca ona aktivno podržava obrazovne programe i inicijative za siromašne.

Strastveni je zagovornik doživotnog učenja i kulturnog razumevanja. Žena mnogih talenata nastavlja da inspiriše svojim saosećajnim srcem, intelektualnom oštroumnošću i nepokolebljivom posvećenošću svom narodu, piše "Tatler".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Odrekla se hrišćanstva, veruje u Nordijske bogove i zovu je "vikinška princeza"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica