• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zašto se Sveti Ilija zove Gromovnik i zašto žene 3 dana pre i posle praznika ne treba da peru košulje

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj svetac se obeležava 2. avgusta

  • 0
sveti Ilija gromovnik Foto: SPC

U petak, 2. avgusta, slavimo Svetog Iliju, izraelitskog proroka iz 9. veka pre nove ere, čije se ime pominje u Kuranu, Bibliji i Talmudu.

Po predanju, kada se on rodio, njegov otac Sabah je oko njega video anđele koji ga povijaju ognjem i hrane plamenom, što je dovelo do znamenja njegovog plamenog karaktera i sile ognjene, piše "Vikipedija". Srbi su prelaskom u hrišćanstvo mnoge osobine starog boga Peruna preneli na Svetog Iliju, poput upravljanja munjama i gromovima.

Veruje se da bi sveti Ilija sve popalio i pobio samo kada bi znao da je njegov dan, ali mu sestra, Ognjena Marija, ne dopušta da to dozna.

Po narodnom verovanju, on vozi vatrena kola koja vuku četiri konja iz čijih nozdrva izbija plamen. Grmljavina je zapravo tutnjava njegovih kola kojima se vozio po nebu, pa se zato često na ikonama može videti Sveti Ilija u vatrenim kolima kako ide ka nebu.

U Srbiji je Sveti Ilija bio slava vazduhoplovaca, međutim dolaskom komunista slava je prestala da se poštuje, ali je 1992. godine ponovo postaje njihova slava. Svetkuje se u danu kada se menja vreme: do podne je leto, od podne jesen, zato se od njegovog dana više ne kupa u reci, piše "Crkveni kalendar". Otuda i izreka: "Od Svetog Ilije sunce milije."

Tri dana pre i tri posle svetog Ilije, u narodu se zovu kresovi i tada žene ne peru košulje da se ne bi iskrzale. Na svetog Iliju ne ulazi se u vinograde, a veruje se da tih dana ni orlovi vodu ne piju nego pište u vazduhu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sva sila prirode u jednom snimku: Munja spržila drvo, kao Sveti Ilija đavola

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica