• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prepoznajte da li je vaše dete spremno za vrtić: Korišćenje školskog pribora je samo jedan od znakova

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Učinićete mu uslugu ukoliko samo malo sačekate

  • 0

Iako bi mnogi rekli da je to nešto prirodno, što i jeste, polazak deteta u vrtić je veliki korak kako za mališana, tako i za roditelje. Vrtić je ključna tačka u učenju vašeg deteta jer dete odatle kreće u veće okruženje. Ovo je prvi korak sekundarne socijalizacije.

Pre nego što upišete dete u obdanište, vodite računa o sledećim stvarima koje mogu da vam ukažu da još uvek nije vreme da ga ostavljate u grupi sa decom.

1. Poteškoće u učenju

Ako ste primetili da vaš mališan ima poteškoća u prepoznavanju osnovnih oblika, onda bi možda bilo najbolje da odložite vrtić u narednih nekoliko meseci, piše "Brain balance center". Ukoliko odlučite da ga u tom periodu, kada još to nije savladalo, upišete u vrtić, dete može da reaguje stresno jer vaspitač neće imati dovoljno vremena da mu se posveti.

2. Isključuje se

Ukoliko ste primetili da vaše dete postaje frustrirano kada nauči nešto novo, onda nije vreme da se "meša" sa ostalom decom. To sve nadalje može da poremeti učenje deteta u vrtićkoj grupi.

Igračke, dete, soba, nered Foto:Shutterstock

3. Više vremena za razvojne veštine

Socijalne i emocionalne veštine su od suštinskog značaja da date sve od sebe u vrtiću, a postoje određene društvene veštine koje vaše dete treba da zna pre nego što krene u isti. Recimo, nesposobnost da komunicira sa drugom decom do nemogućnosti da se nosi sa odvajanjem od vas bez plača su dobri pokazatelji nespremnosti.

4. Preterano vrpoljenje

Ukoliko se vaš mališan sporo kreće ili mu treba malo više vremena da se pokrene, to je takođe jedan od znakova da bi trebalo da razmislite o njegovom upisivanju u obdanište. Jer ako to kasnije bude primenjivao i u školi, ometaće drugu decu.

5. Nemogućnost korišćenja školskog materijala

Vaše dete bi trebalo da bude u stanju da koristi makaze i pravilno rukuje njima, a to zahteva fino podešavanje grubih i finih motoričkih veština. Korišćenje olovaka ili markera za pravljenje osnovnih oblika može biti od suštinskog značaja za dobar rad na času. Tokom vrtića, vaspitači će obično koristiti ove vrste alata tokom cele godine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Baka i deka ili vrtić: Šta je bolje za vaše dete i kada je ono spremno za kolektiv

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica