• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Danas je dan Manastira Tumane: Vernici izgovaraju ove molitve za zdravlje i blagostanje

M. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Mošti Svetog Zosima i Svetog Jakova nalaze se u ovom manastiru, zbog čega svake godine na ovaj praznik mnogobrojni vernici posećuju svetinju

  • 0
Manastir Tumane Foto: Manastir Tumane

Danas se obeležava praznik posvećen Svetom Zosimu i Jakovu, čiji se pomen posebno obeležava u najposećenijem manastiru u Srbiji, manastiru Tumane

Mošti ovih svetaca i čudotvoraca nalaze se u ovom manastiru, zbog čega svake godine na ovaj praznik vernici u velikom broju posećuju svetinju. I danas se očekuje na desetine hiljada posetilaca, a već u jutarnjim časovima počela je Sveta arhijerejska liturgija.

Sveti Zosim Tumanski

Veliki molitvenik i duhovnik. Po predanju, živeo je sam u kamenoj pećini kod današnjeg manastira Tumane. Podizanje ovog manastira, posvećenog Svetom arhistratigu Mihailu, vezano je za ime Miloša Obilića, koji je u vreme kneza Lazara upravljao Braničevskom oblašću.

Po predanju, Miloš je prilikom lova nehotice ustrelio pustinjaka Zosima. Tako teško ranjenog, Miloš ga je poneo u svoj dvor u mestu Dvorište da mu se ukaže pomoć. Starac Zosim, osećajući svoj kraj reče Milošu: "Tu mani i ostavi me da tu umrem". Na mesto gde starac izdahnu, Miloš ga sahrani i nad grobom podiže crkvu, odnosno manastir koji se i danas zove Tumane. Mošti prepodobnog Zosima nalaze se u crkvi manastira i otkrivene su osmog avgusta 1936. godine.

Sveti Jakov Tumanski

Prepodobni Jakov (u svetu Radoje Arsović) rođen je 1894. godine u selu Kušići nadomak Ivanjice. Posle osnovnog obrazovanja, željan nauke i saznanja otisnuo se iz domovine u Francusku, gde je uspešno završio studije i stekao dva doktorata - jedan iz oblasti filozofije na Sorboni u Parizu, a drugi iz oblasti prava u Mompeljeu. Radio je kao službenik u diplomatiji Kraljevine Jugoslavije u Francuskoj.

Odmarajući 30-ih godina prošlog veka u Vrnjačkoj Banji, našao se prilikom održavanja sabora bogomoljačkih bratstava Srbije. Zadivile su ga propovedi Svetog vladike Nikolaja i sveštenstva, a posebno besedom jednog prostog srpskog seljaka. Dotakavši ga tom prilikom blagodat Božja, napustio je službu i svetovni život i došao je kod Svetog vladike Nikolaja sa molbom da bude iskušenik. Nakon dugog ispitivanja Vladika ga je primio.

Kao iskušenik prošao je sva monaška poslušanja. Iako dvostuki doktor nauka, nije mu padalo teško da riba toalete, čisti krompir i slino. Strogo se podvizavao, slabo se i oskudno hranio, neretko otpacima od trpeze. Imao je samo dva para iznošenih mantija. Nikada nije legao u postelju, već se molitveno odmarao. Odlikovao se neobičnim darom ćutljivosti.

Pred sam rat i u toku njega bio je vatreni propovednik vere, ukrašen ravnoapostolnom revnošću. Stekavši mnoge duhovne darove, bio je i prozorljiv. Predvideo je bombardovanje Beograda i manastira Žiče...

U toku rata živeo je u manastiru Ljubostinji, gde je upamćen kao veliki podvižnik. Mučen od komunista, ispovednički se upokojio, nakon žestokog batinanja u selu Rabrovu, u februaru 1946. godine. Po sopstvenom zaveštanju sahranjen je u manastiru Tumane. Mošti su mu otkrivene 21. oktobra 2014. godine. Nakon obretenja njegovih svetih moštiju, mnogi su se iscelilili u manastiru, upravo u molitvama prizivajući ovog novog ugodnika Božjeg. Posebnu pomoć kraj njegovih moštiju dobijaju đaci i studenti.

Presvlačenje moštiju Sv. Zosima Tumanskog Foto: Manastir Tumane

Molitve za zdravlje

U manastiru i dalje nastaju priče o čudima i mnogi vernici, ali i on koji nisu, odlazili su u Tumane sa nadom, verom i željom da se kroz molitvu obrate čudotvorcima za pomoć. Ovo su dve molitve za zdravlje koje se upućuju Zosimu i Jakovu.

Prva molitva

Prepodobni i bogonosni oci naši Zosime i Jakove, životom svojim na zemlji posvedočili ste Hrista. Odričući se od privremenih blaga, nasledili ste večna. Tajnom bogomislija osveštali ste sebe. Slobodom svojom izabrali ste Carstvo Božije, radi koga pretrpeste sve nedaće života. Stekavši smelost, kao prijatelj Gospodnji i sažitelji svetih u Raju, i nas nedostojne spomenite, da u danu večnog suda, sa poslednjima obretemo milost Božiju. I u vreme zemnoga bivstvovanja našeg, naučite nas primerom svetim, kako da pravilno ispovedamo istinitoga Boga i živimo kako je ugodno u Njamu, slaveći ga u Trojici, Oca i Sina i Svetoga Duha, sada i uvek i u vekove vekova.

Amin.

Druga molitva

 O čudesni i bogonosni oci naši Zosime i Jakove, molitveno zastupite sve one koji vam pritiču sa ljubavlju, znajući da ste stekli smelost pred Bogom.

Ne otpustite bez utehe, nikoga od malih Hristovih slugu, koji vam vape, stradanjima i bolestima mnogim ophrvani. Darujte im po blagodati kojom vas ukrepi Gospod, da utešeni i ohrabreni dođu do poznanja istine i postanu udeonici stada odabranoga. Da utelovljeni u svetim tajnama zajednici Crkve, naslede večna dobra i naslađuju se gledanjem lica Božijega, slaveći i u vreme zemnoga života, Boga u Trojici, Oca i Sina i Svetoga duga, sada i uvek i u vekove vekova.

Amin.

(Ona.rs/Radioglas.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Unikatne sveće monahinje Nektarije iz manastira Tumane

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica