• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zabranio 12-godišnjem sinu da ide u školu u haljini i sad preispituje svoje roditeljstvo: Šta bi vi uradili?

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Samohrani otac se poverio kako je zabranio sinu da nosi haljinu u školu jer se brine da će dečaka zadirkivati drugovi iz razreda - ali neki veruju da je trebalo da mu dozvoli da je nosi

  • 1
Dečak ženska odeća garderoba Foto: Shutterstock

Jedan tata izazvao je burnu debatu na društvenim mrežama nakon što je objavio da je zabranio svom 12-godišnjem sinu da obuče haljinu u školu kako bi ga "privikao" na muški i ženski pogled na svet.

Ovaj 35-godišnjak, koji odgaja sina kao samohrani otac, objasnio je da podržava kreativnost svog deteta i ohrabruje ga da bude ono što jeste - ali da je morao da podvuče crtu kada je mališan pokušao da obuče haljinu u školu.

- Moj sin se zaista bavi modom i siguran sam da će raditi divne stvari u modnoj industriji. Objašnjava mi mnogo novih koncepata kao što su rodni spektar i druge nove stvari koje neko poput mene ne bi znao. Rekao mi je da želi da se dopadne i ženskom i muškom "svetu", pa je želeo da mu nabavim odela, haljine, šminku, itd - objasnio je na popularnom forumu "Reddit" čovek iz Teksasa, kako prenosi "Mirror".

Kako kaže, iako mu ne smeta što njegov sin nosi „žensku odeću“ u kući ili okruženju, ipak veruje da je oblačenje haljine u školu korak previše.

- Danas kada se spremao za školu video sam ga kako oblači jedan od svojih sarafana. U početku sam mislio da samo isprobava različite odevne kombinacije, pa sam otišao da pripremim doručak. Kada je sišao, video sam ga kako još uvek nosi haljinu, ali ovaj put je imao ranac na sebi. Pitao sam ga da li će to da nosi u školu. Rekao je "da", zbog čega sam mu zabranio i objasnio da će ga maltretirati u školi ako se takakv pojavi - objasnio je i dodao da je došlo do ozbiljne svađe između oca i sina, ali ga je dečak na kraju ipak poslušao oca i presvukao se u pantalone i majicu - Ipak bio je veoma ljut na mene i plakao je tokom vožnje do škole. Želim da bude srećan i siguran u ono što jeste, ali takođe znam koliko deca mogu biti okrutna Ne želim da doživi takvu vrstu tretmana od svojih vršnjaka.

AITA for not wanting my son to wear a dress to school? byu/_OmgItsJJ_ inAmItheAsshole

Izjava nesrećnog tate pokrenila je lavinu komentara.

- Ako plače jer mu ne dozvoljavate da nosi odeću koju želi, on zaista i iskreno želi da je nosi. Ne plašite se da će biti "maltretiran" - predočio mu je jedan korisnik, a drugi dodao i ohrabrio: - Onda budite uz njega i pomozite mu da sruši te zidove u društvu. Zvuči kao sjajno dete. Izvinio bih mu se kada se vrati iz škole i pustio ga da sutra obuče haljinu. Možeš ti to tata.

Međutim nisu se svi složili sa ovim komentarima, već sa tatinim rezonovanjem.

- Slažem se da bi vaš sin bio maltretiran. Kupili ste mu haljine i šminku, tako da ne vidim da imate problema sa načinom na koji se oblači, ali ne možete da ga štitite zauvek. U jednom trenutku moraće da se suoči sa nedaćama u životu. Međutim, to nije kada ima 12 godina, a za sada mu je i dalje potrebna vaša zaštita. Budite veoma oprezni da primetite da li ga maltretiraju u školi, i zauzmite stav ako ga neko dira - primetio je jedan od korisnika foruma, a drugi se složio: - Tužna je istina da će biti maltretiran jer se izrazio.

Mnogi su, svakako podržali oca jer smatraju da je sproveo razumnu odluku.

- Mali ima svega 12 godina, ne bi trebalo da se brine o "muškom i ženskom pogledu na svet". To je čudno. Ako želi da istraži svoj pol kada odraste, može da uradi sve. Ali deca su okrutna i osvetoljubiva, čak i ne shvataju da govore neke prilično "zbrkane" stvari - primetio je jedan pratilac na forumu, a drugi zaključio: - Kao njegov roditelj, trebalo bi da mu objasnite da nema ništa loše u tome što radi, ali neka deca ne razumeju i maltretiraće ga zbog toga. Želim da kažem da je trebalo da mu date izbor, kao što je trebalo da bude s obzirom na izbor, još uvek u potpunosti razumem vašu perspektivu i zato je ovo moj sud.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dečak došao u školu u haljini jer su mu zabranili da nosi šorts

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Čika Lale

    27. avgust 2024. | 10:24

    Šta čoveka može da snađe u životu, baš mi ga žao

    Podelite komentar