• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Imao sam 3 godine kada je dobila prve simptome bolesti": Miloš Timotijević o smrti majke u najtežim godinama

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Glumac je govorio o teškom periodu odrastanja

  • 0
FILM TRAG DIVLJACI PREMIJERA Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Glumac Miloš Timotijević ne priča mnogo o privatnom životu, već je uglavnom fokusiran na posao i glumu, ne iznoseći previše detalja u javnost.

Međutim, za RTS ordinaciju otvoreno je pričao šta je preživeo kao tinejdžer i da je u tim najranjivijim godinama preživeo najveći gubitak, smrt majke. Njegova majka je godinama bolovala od multiple skleroze, ali je uzrok smrti bila upala pluća zbog konstantnog ležanja u krevetu.

- Ja se ne sećam jer sam imao samo tri godine kada su joj se pojavili prvi simptomi. Prvi je bio sa samo 28 godina, kada je tokom silaženja niz stepenice osetila da joj se oduzela cela leva strana tela - započinje priču glumac i dodaje da je tek posle dve ili tri godine ustanovljeno od čega boluje.

- To je bila neka 1980. ili 1981. godina i lekova nije bilo baš mnogo, a do neke 1987. i 1988. bolest je baš napredovala i postala progresivna. Prvo je počela da hoda sa štapom, pa nije mogla ni uz i niz stepenice, 1990. je sela u kolica, a 1991. je legla u krevet iz kog nikad više nije ustala. Umrla je 1997. godine od upale pluća koja je uzrokovana konstantnim ležanjem, ne od same komplikacije od multiple skleroze - kaže Timotijević.

On kaže da su njegove godine odrastanja bile fokusirane na majku i da je gledao da svaki slobodan trenutak provodi sa njom. Kako je bolest napredovala, njegova majka je stan na trećem spratu zamenila prizmenom kućom na selu gde su o njoj brinuli baka i deka.

- Tata nije bio mnogo uključen jer su moji bili razvedeni, pa je gotovo sve palo na baku. Sav ovaj traumatičan događaj ga je formirao kao ličnost i shvatio sam kasnije da uvek treba biti uz blisku osobu. Njoj je to psihološki najteže padao, a ja sam svakog petka išao u selo da budem sa njom i da joj pomognem - rekao je Timotijević koji je borac za prava ljudi koji imaju MS.

Šta je multiple skleroza?

- To je bolest nervnog sistema i poremećenog imuniteta. Takođe, to je bolest mozga i kičmene moždine, vrlo je nepredvidiva i promenljivog tok, a simptomi mogu da se pogoršaju tokom bolesti - rekla je neurolog Olivera Tamaš.

Ono što je naglasila jeste da bolest ne možemo da nasledimo, ali možemo naslediti sklonost ka njoj.

(Ona.rs/RTS ordinacija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Od multiple skleroze u Srbiji boluje oko 9.000 ljudi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica