• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sutra su Miholjske zadušnice: Pomolite se za one kojih nema i ponesite ovo u crkvu

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Budite spremni da pružite pomoć i ne okrećite glavu onima kojima je potrebna

  • 0
crkva, žena, molitva Foto: Shutterstock

Svi pravoslavni vernici, kao i Srpska pravoslavna crkva sutra će obeležiti Miholjske zadušnice, u narodu poznate i kao jesenje.

Sutra se prisećamo onih koji su nas napustili, obilazimo njihove grobove i palimo sveće za njihov spokoj, a ukoliko je neko vaš daleko sahranjen, trebalo bi da u crkvi zapalite sveću u njihov pomen i pomolite se za milost i oproštaj grehova.

Miholjske zadušnice su uvek sedam dana pre praznika Miholjdana, a osim njih, postoje i Duhovske ili letnje; prolećne su u nedelji pre početka Velikog posta i Mitrovske ili zimske zadušnice.

Na Zadušnice se u crkvama služi Sveta liturgija i parastos na kom sveštenik vinom preliva žito, a nakon održane službe ide se do grobova pokojnika.

Po običaju, oni koji žele da prisustvuju liturgiji i čitanju molitve u crkvi, potrebno je da ponesu malo kuvanog žita, crno vino i sveću za žito. Kasnije se pale sveće za oprost grehova i pomen preminulih, a poželjno je da kod sebe imate ispisano na papiriću spisak imena preminulih rođaka ili prijatelja za koje se molite.

Na ovaj dan se veruje da treba pomagati onima kojima je pomoć potrebna. Tako, ukoliko naiđete na beskućnika, učinite što je do vas i pružite pomoć njemu i drugima kojima je potrebna.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Konji jure, a braća ne daju sestru: Sara i Ognjen napravili svadbu po mačvanskim običajima

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica