• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo su 2 glavna pravila za održavanje odnosa sa porodicom: Zarad mira u kući postavite granice

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Postavite granice u odnosu sa familijom

  • 0
svekrva, zet, ćerka i zet, ćerka, smeh, porodica Foto: Shutterstock/El Nariz

Parovima koji su dugo u vezi ili braku ponekad je teško postaviti granice kada je rodbina u pitanju, posebno kada je u pitanju ona druga strana.

Tazbina ponekad nije svesna zbog osećaja da ima pravo ili nesposobnost da poštuje granice, pa onda partneri moraju između sebe da zajedno rade na tome kako da sve te problematične situacije drže podalje od sebe.

Prema rečima porodičnog terapeuta Debore Krevalin, postoje dva kardinalna pravila za održavanje mira sa porodicom, piše "Your tango".

1. Ne suprotstavljajte se njima

Nikada se ne sukobljavaj sa svojim tazbinom.

- Pravilo je da se svaki partner obraća svojim roditeljima, svojoj porodici. Ako preuzmete na sebe da rešite problem, izazvaćete dramu. Budimo iskreni, niko ne želi da čuje šta radi pogrešno ili ne radi kako treba. To je neprijatno i nateraće svakoga da pređe u odbrambeni režim - rekla je Krevalin.

Recite partneru: "Slušaj, ovo su tvoji roditelji i mislim da bi bilo najbolje da im to izneseš".

Ali, šta ako se vaš partner ne oseća prijatno zbog toga? Pa, desiće se jedna od dve stvari. Ili će morati da nauče kako da se osećaju prijatno ili će vaša veza zadobiti veliki udarac. U obe situacije, neće biti lako.

2. Budite jasni u svojim granicama

Kada postavljamo granice, često smo nejasni. Ostavljamo prostor za tumačenje, što je opasno jer može dovesti do nesporazuma.

- Vi i partner morate da odlučite jedno za drugo, a ako imate decu, kao porodica, koje su granice. Gde su vaše granične linije i u čemu se kao porodica osećate prijatno ili ne?" - rekla je terapeut.

Na primer, ako ste upravo dobili bebu, morate da razgovarate o tome koliko dugo tazbini treba da čeka dok ne dođe da vide bebu. Da li želite njegove ili vaše roditelje u porođajnoj sali?

Mnogi ljudi ne vode ove rasprave unapred. Zbog toga, to može izazvati velike probleme i ​​dovesti do frustracije i mogućeg razvoda.

Rešenje je da uvek budete otvoreni i iskreni sa partnerom. Vodite teške razgovore i postavite granice pre nego što vam zatrebaju. Shvatite da je za izgradnju porodice i pomeranje granica sa porodicom potreban kompromis i naporan rad. Međutim, uz strpljenje i trud oba partnera, to se mnogo lakše može postići.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: ANKETA: Da li verujete u jednaskost žena i muškaraca u Srbiji

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica