• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U nedelju je veliki dan za sve vernike i manastir Tumane: Iz celog sveta dolaze vernici da dodirnu mošti sveca

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ove godine se navršava 10 godina od otkrivanja moštiju Svetog Jakova Tumanskog

  • 0
Manastir Tumane ikona Majka Božija Kurskaja Foto: Manastir Tumane

Uskoro će manastir Tumane obeležiti važan praznik u vezi sa obretenjem moštiju Svetog Jakova Tumanskog.

"U manastiru Tumanu, u 08.30 sati biće služena sveta arhijerejska liturgija kada će mošti svetitelja biti litijski prenete kroz verni narod, čime će svetitelj blagosloviti sve prisutne", rekao je otac Dimitrije.

Iguman manastira Tumane otac Dimitrije Plećević najavio je da će u nedelju, 20. oktobra biti obeležena desetogodišnjica otkrivanja (obretenja) moštiju Svetog Jakova, kada će mošti sveca nakon liturgije u tom manastiru biti litijski prenete kroz narod.

Arhimandrit Plećević je rekao da se ove godine navršava 10 godina od otkrivanja moštiju Svetog Jakova Tumanskog.

Ovaj svetac rođen je pod imenom Radoje Arsović a tokom života stekao je i dva doktorata iz filozofije na Sorboni, a iz prava u Mompeljeu.

Sveti Jakov za vreme svetovnog života

Prepodobni Jakov (u svetu Radoje Arsović) rođen je 1894. godine u selu Kušići nadomak Ivanjice. Posle osnovnog obrazovanja, željan nauke i saznanja otisnuo se iz domovine u Francusku, gde je uspešno završio studije i stekao dva doktorata - jedan iz oblasti filozofije na Sorboni u Parizu, a drugi iz oblasti prava u Mompeljeu. Radio je kao službenik u diplomatiji Kraljevine Jugoslavije u Francuskoj.

Odmarajući 30-ih godina prošlog veka u Vrnjačkoj Banji, našao se prilikom održavanja sabora bogomoljačkih bratstava Srbije. Zadivile su ga propovedi Svetog vladike Nikolaja i sveštenstva, a posebno besedom jednog prostog srpskog seljaka. Dotakavši ga tom prilikom blagodat Božja, napustio je službu i svetovni život i došao je kod Svetog vladike Nikolaja sa molbom da bude iskušenik. Nakon dugog ispitivanja Vladika ga je primio.

Neobični dar ćutljivosti

Kao iskušenik prošao je sva monaška poslušanja. Iako dvostuki doktor nauka, nije mu padalo teško da riba toalete, čisti krompir i slino. Strogo se podvizavao, slabo se i oskudno hranio, neretko otpacima od trpeze. Imao je samo dva para iznošenih mantija. Nikada nije legao u postelju, već se molitveno odmarao. Odlikovao se neobičnim darom ćutljivosti.

Pred sam rat i u toku njega bio je vatreni propovednik vere, ukrašen ravnoapostolnom revnošću. Stekavši mnoge duhovne darove, bio je i prozorljiv. Predvideo je bombardovanje Beograda i manastira Žiče...

U toku rata živeo je u manastiru Ljubostinji, gde je upamćen kao veliki podvižnik. Mučen od komunista, ispovednički se upokojio, nakon žestokog batinanja u selu Rabrovu, u februaru 1946. godine. Po sopstvenom zaveštanju sahranjen je u manastiru Tumane. Mošti su mu otkrivene 21. oktobra 2014. godine.

Nakon obretenja njegovih svetih moštiju, mnogi su se iscelilili u manastiru, upravo u molitvama prizivajući ovog novog ugodnika Božjeg. Posebnu pomoć kraj njegovih moštiju dobijaju đaci i studenti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tradicionalno presvlačenje moštiju Svetog Zosima održaće se u nedelju u manastiru Tumane

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica