• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas slavimo zaštitnicu žena: Sveta Haritina čuva nevine i smerne devojke

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Živela je u trećem veku nove ere

  • 0

Sveta mučenica Haritina je ranohrišćanska svetiteljka iz trećeg veka. Upravo danas Srpska pravoslavna crkva obeležava njen dan.

Ona se do danas se smatra zaštitnicom nevinih i smernih devojaka i žena. Veruje se da će upravo Sveta Haritina pomoći svima koji danas zapadnu u nevolje.

Ko je Haritina?

Vrlo rano je ostala bez roditelja, pa ju je usvojio plemić Klaudije koji ju je vaspitavao u hrišćanskom duhu. Još u ranoj mladosti je htela da postane Hristova nevesta. Bila je ćutljiva i poslušna devojka.

Kada je car Dioklecijan, u čije je vreme živela, pokrenuo progon Hrišćana, gde su mnogi od njih mučeni i ubijani.

"Kako Haritina i druge obraćaše veri Hristovoj, ču za nju namesnik cara Dioklecijana, neki Dometijan, i posla vojnike, te je uzeše od njenoga poočima i izvedoše pred sud. Upita je sudija: 'istina li je, devojko, da si hrišćanka, i da i druge obmanjuješ privodeći ih toj nečestivoj veri?'

Odgovori Haritina hrabro: 'istina je, da sam hrišćanka, a laž je, da druge obmanjujem, nego zabludele izvodim na put istine privodeći ih Hristu mojemu'.

Haritina, tada veoma mlada bila je uhapšena pošto je odbila da se odrekne hrišćanske vere i prinese darove paganskim idolima. Tokom tog perioda je bila i teško mučena. Posle teških muka ubijena je i bačena u more, 304. godine.

(Ona.rs/ Pravoslavnikalendar.rs/mojgradsm)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Posetili smo crkvu Svetog Nektarija Eginskog u Valjevu gde se čuva deo moštiju ovog sveca

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica