• 0
 ≫ 

Ovde je rane vidao i jedan srpski junak: Planina idealna za sve sa respiratornim problemima

 ≫ 

Planina Javor poznata je i po brojnim izvorima vode

  • 0
planina Javor Foto: Shutterstock
planina Javor Foto: Shutterstock

Reka Uvac se podno planine Javor uliva u reku Lim. Iako je reka mnogo poznatija po svojim meandrima, najpre, planina koja je nadvisuje sve više privlači pažnju. Smeštena je, praktično između Ivanjice, Nove Varoši i Sjenice.

Vasilin vrh se nalazi na 1.519 metara nadmorske visine i najviši je na ovoj planini, bogatoj pašnjacima i vodenim tokovima, ali i po ulozi koju je imala u istoriji naše zemlje.

Zbog planinske klime i čistog vazduha, Javor je idealna destinacija za ljude koji pate od respiratornih infekcija, ali i anemije. Smatra se da boravak na ovoj planini pozitivno utiče i na jačanje odbrambenih snaga organizma.

planina Javor Foto: Shutterstock

Pravo sa Kosova, na Javor

Koliko je boravak na ovoj planini povoljan za organizam pokazuje i jedna od lokalnih legendi. Prema njoj, Boško Jugović upravo je ovde pokušao da odmah posle Kosovske bitke izvida svoje rane. Iako su mu meštani pomagali, nažalost nisu uspeli da ga spasu. Na Javoru je, veli legenda i preminuo. U spomen njemu i njegovim sinovima koji su stradali u boju su meštani tog kraja posadili devet hrastova. Tu je kasnije podignuta i crkva.

Posmatrano iz istorijske perspektive, ova planina je imala vrlo značajnu ulogu. U vreme Prvog srpskog ustanka su srpski ustanici na čelu sa Karađorđem baš podno Javora gradili utvrđenja i kopali šančeve. Neki od njih su i danas uočljivi i nose simbolični naziv Karađorđevi šančevi.

U periodu između 1876. i 1878. godine je na srpsko-turskoj granici, koja se nalazila na području ove planine, vođen rat između srpskih i turskih snaga. Na mestu na kome je ranije postojala carinarnica nalazi se spomenik Mihailu Ilića, junaku tog rata. U neposrednoj blizini je i vojničko groblje, na kome leže ostaci vojnika stradalih tokom bitke na Kalipolju. Jedna od najkraćih bitaka, trajala je svega sedam časova. Tom prilikom je poginulo oko 500 srpskih boraca, a veliki broj njih je povređen.

Brojni izvori čiste vode

Izuzetno raznovrstan i bogat biljni i životinjski svet, osnovne su karakteristike planine Javor. Uz Trudovačko, tu su i Štitkovačko i Korićansko kraško vrelo. Posebno je interesantna Kalipoljska reka, koja ponire.

Baš zato što ovo područje karakteriše veliki broj izvora, prisutne su i mnoge reke i potoci. Studena i Radevska reka, Duboki potok, Bradića reka, Tisovica i Nošnica tek su neki od njih. U svima njima je uočljiva bistra voda, neverovatne čistoće, pa ne čudi što su mahom bogate ribom, a naročito pastrmkom.

Video: Ovim putevima se ređe ide jer oni zahtevaju hrabrost

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja