• 2
 ≫ 

Mesto na kome je Sveti Sava zastao da se odmori, a iz kamena je potekla lekovita voda

 ≫ 

U turističkom smislu, planina Mučanj nije tako naročito eksploatisana, pa se može pohvaliti predelima netaknute prirode

  • 2
Planina Mučanj foto: RINA
Planina Mučanj foto: RINA

Jedan od najlepših vidikovaca u zapadnom delu Srbije nalazi se na 1.534 metara nadmorske visine, na najvišem vrhu planine Mučanj. Sa vrha Jerinin grad može se videti sva lepota ivanjičkog kraja i okolinih planina.

Oko 210 kilometara deli Mučanj i prestonicu Srbije. Najbliže naseljeno mesto je Ivanjica, a selo Katići najbliže ovoj zanimljivoj planini.

Reka Veliki Rzav, poznata po tome što se smatra jednom od najčistijih u našoj zemlji, izvire baš u podnožju Mučnja.

Planina Mučanj foto: RINA

Mučno penjanje srpskog svetitelja

Razlog zbog koga planina, poznata po predelima netaknute prirode, nosi takav naziv, vezan je, prema narodnoj legendi za Svetog Savu i njegovo „mučenje“ dok se peo do Jerininog grada.

Kako navodi jedna od legendi, Sveti Sava je pešačio tim predelima i krenuo put najvišeg vrha ove planine. Budući da je bio žedan, zaištao je od Svevišnjeg vodu. Zatim je na jednom mestu zastao da se odmori i seo na jedan kamen.

Prethodno ga je štapom koji je nosi, prekrstio. Prema drugoj legendi, njegov konj je udario kopitom o kamen, pa je potekla voda. I baš na tom mestu je počela da izvire voda, za koju se smatra da je lekovita. Danas je taj izvor poznat pod nazivom Savina voda. Na tom mestu nalazi i crkvica, koja je posvećena ovom svetitelju, kao i nekoliko klupa za odmor.

Prirodna bogatstva Mučnja

Jedna od planina koja nije naročito eksploatisana u turističkom smislu je i Mučanj. Upravo zato se može pohvaliti predelima, koji ljubitelje prirode i planinarenja često ostavljaju bez daha.

Budući kraškog porekla, na planini Mučanj mogu se uočiti i brojne pećine. Ona koju je koristio četnički komandant, Božidar Ćosović, poznat i kao Boža Javorac ili Javorski, nalazi se na nadmorskoj visini od 1.244 metara, podno Glatke stene i smatra se najpoznatijom. O poznatom junaku iz ovih krajeva, još uvek živi legenda.

Kako je bio izuzetno hrabar i mislilo se, neranjiv, nije ni čudo što je izabran za komadanta, a ni što su o njemu ispredane legende. Naime, prema legendi, kada je bio mali, njegova majka mu je izvadila prvi zubić, zatim ga zamotala u tkaninu i zakopala u zemlju.

Kasnije se razbolela i predosećala da će umreti, pa je posavetovala svog sina da iskopa to i zašije ga u odelo, ali blizu srca, kako ga nijedan metak ne bi pogodio.

Ipak, Božin život završen je streljanjem, ali legenda o njegovoj neustrašivosti i dalje živi u ovom kraju, uprkos kontraverzama koje su pratile njegovo delovanje.

Video: Na strmoj steni, u pećini nalazi se isposnica Svetog Save: Ako dođete i vode nema, grešni ste

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Boža zemunac

    23. novembar 2021. | 16:33

    Bravo za izvanredan tekst.

    Podelite komentar

  • A. P

    23. novembar 2021. | 16:04

    Mucanj sa pogledom na moravicki i Zlatiborski okrug.

    Podelite komentar