• 2
 ≫ 

Znate li gde je srpska planina Rujno? Mnogi tamo odmaraju, a ne znaju njeno staro ime

 ≫ 

U Srbiji gotovo da ne postoji porodica koja makar jednom nije posetila ovu planinsku lepoticu

  • 2
Zlatibor 365 dana kroz Srbiju

Foto: Ivan Strahinić

Foto: Ivan Strahinić

Bilo da je proleće, leto, jesen ili zima, mnogi domaći i strani turisti rado odlaze na prelepu srpsku planinu koja se u srednjem veku zvala Rujno.

U nekim spisima pominje se i naziv Rujan, a ime potiče od žbunaste biljke ruj (latinski naziv Rhus cotynus) koja se u davna vremena koristila za štavljenje i bojenje kože.

U turskim knjigama iz 15. i 16. veka zabeležen je naziv Rujni batra, što u prevodu znači rujna planina, odnosno rujno brdo.

Reč je o Zlatiboru, jednoj od najposećenijih planina u Srbiji koja ima 12 vrhova viših od 1.000 metara – Tornik, Brijač, Čigota, Čuker, Konjoder, Ljuljaš, Vijogor, Kobilja glava, Gradina, Jelova gora, Gruda i Crni vrh.

Spoj planinske i morske klime čini da takozvana ruža vetrova u ovom delu Srbije za mnoge predstavlja izvor zdravlja. Znalo se to još u 17. veku, kada su sadašnji Zlatibor posećivali bogataši. Ipak, pravi turistički procvat otpočeo je dolaskom kralja Srbije Aleksandra Obrenovića koji je 1893. godine došao na Kraljevu Vodu.

Ni Karađorđevići nisu zaobišli Zlatibor, dodatno doprinevši da planina oko čijeg aktuelnog imena još nije poznato kako je nastalo počne da raste kao turistički centar. Posle 1905. godine, kada je kralj Petar Karađorđević došao na Zlatibor, na ovoj srpskoj planinskoj lepotici nikli su hotel, vila i pekara.

Danas, mnogi će reći da se turističkim objektima na Zlatiboru ni broja ne zna. Ono što, međutim, niko ne može da ospori jeste da je Zlatibor „tačka preseka“ kada automobilom krenemo put Jadranskog mora, ali i turistički centar u kom rado provodimo zimske mesece.

Brojne skijaške staze, gondola koja je proglašena najvećom panoramskom gondolom na svetu, hoteli, apartmani, restorani, kafići, ukusna hrana i raznoliki turistički sadržaji čine Zlatibor jednom od najpoželjnijih destinacija u Srbiji ne samo kod domaćih, već i kod stranih turista.

Na fotografijama našeg saradnika Ivana Strahinića zabeleženi su kadrovi koje ste možda prevideli boravkom na ovoj srpskoj planinskoj lepotici, a koji na najlepši način oslikavaju dušu nekadašnjeg Rujna.

Foto: Ivan Strahinić

Video: 10 destinacija u Srbiji gde možete provesti ostatak prošlogodišnjeg odmora

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • R9

    22. novembar 2021. | 18:38

    Rujno je izraz za crveno i nije mi jasno kako ste zaobisli tu cinjenicu i potrazili neki naziv za biljku na latinskom da bi ispalo kao da smo mi taj naziv samo preuzeli od nekih Rimljana. Sacuvaj me Boze ove okupacije...

    Podelite komentar

  • A. P

    22. novembar 2021. | 21:07

    Zlatibor ima nazive, Rujno, Partizanske vode, danas Zlatibor.

    Podelite komentar