• 1

Nebeska suza – magično jezero nestvarne lepote na Goliji

Jedno od tri "gorska oka" koje pripada lancu Dinarskih planina staro je manje od pola veka i predstavlja veliku nepoznanicu za naučnike

  • 1

Na 29 kilometara južno od Ivanjice, na nadmorskoj visini od 1.495 metara, nalazi se najveće prirodno jezero u Moravičkom kraju i netaknuti prirodni biser Srbije – jezero Okruglica.

Zbog specifičnog izgleda meštani su mu dali naziv Nebeska suza, jer gledano iz vazduha zaista podseća na veliku suzu koja kao da je kanula sa neba i ne presušuje.

Jezero je nastalo 1977. godine, posle velikog zemljotresa u Rumuniji, kada je došlo do propadanja i urušavanja zemljišta.

Ali, ono što posebno intrigira je činjenica da jezero nema vidljivih pritoka, pa je za sada nepoznato odakle Okruglica, površine 500 metara kvadratnih, dobija vodu.

Put do samog jezera je nepristupačan za vozila, ali retko koji posetilac koji se nađe u ovom kraju odustaje od kilometarske šetnje do „drugog gorskog oka Golije“, jer ambijent kojim biva nagrađen kada stigne do Nebeske suze vredi svakog truda.

Naime, Okruglicu okružuju gusta četinarska šuma i golijski pašnjaci, pa pešačenje po netaknutoj prirodi predstavlja i avanturistički izazov i jedinstveno iskustvo.

Foto: Ivan Strahinić

Video: Zaronite u lepote jezera Lovatnet: Nebo od olova, šuma od borova, a voda zelena poput smaragda

(Ona.rs)

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • A. P

    10. decembar 2021. | 14:50

    Priroda je uredila svoje,protiv nje nemoze niko ona je prirodno blago cele zemaljske kugle.

    Podelite komentar